Щороку, починаючи з 1999-го, Мальтійська служба допомоги проводить традиційну акцію «Святий Миколай іде до сиріт». Нею охоплюється 20 спеціалізованих дитячих закладів Прикарпаття, де проживають понад 1800 хлопчиків та дівчаток. Звичайно, що волонтери не в змозі самотужки забезпечити всіх дітей-сиріт подарунками та речами першої потреби, тому запрошують усіх людей доброї волі приєднатись до них.

Ще задовго до свята розпочинається робота з наповнення «торби» Чудотворця. І до цього готуються не тільки меценати та благодійники. У сирітських закладах також спостерігається помітне пожвавлення, їхні вихованці беруть участь у конкурсі малюнка до Миколая. Найкращий малюнок-переможець стає символом-логотипом акції, а його автор отримує спеціальний подарунок за майстерність і творчість.

Та особливу увагу дітлахи приділяють написанню листів до Святого. У них вони просять не тільки про різноманітні речі та забавки, а й розповідають, про що мріють, яким є їхній навколишній світ, що їм болить і чого бракує. Усі листи написано з бажанням привернути до себе увагу, з прагненням тепла і любові.

Уся пошта, яка надходить на адресу Мальтійської служби, розповсюджується серед мешканців Івано-Франківська та області. Отже, всі бажаючі, взявши дитячого листа, можуть приготувати подарунок для дитини-сироти від імені Миколая. У цьому і є основна суть акції: щоб кожне дитя отримало свій, адресований саме йому, подарунок.

На щастя, щороку дитячі мрії здійснюються, оскільки акцію підтримують місцеві підприємства, організації, фірми, окремі люди, які не тільки приносять подарунки, а й надають фінансові пожертви на дитячі потреби. Зібрані кошти використовуються на придбання речей першої необхідності: постільної білизни, ковдр, рушників, матраців, простирадл, предметів особистої гігієни. Загальна сума зібраної допомоги у попередні роки становила понад півтора мільйона гривень.

Івано-Франківськ.

На знімку: дитячий малюнок, який став символом акції.