Мешканка села Горбаків Гощанського району Раїса Козел (на знімку) хоча й працює дояркою у ТОВ «СГП ім. Воловікова» понад двадцять років, але жодного разу не дозволила собі спізнитися чи абияк поставитись до роботи. Тож прокидається жінка раненько, о п’ятій, щоб і вдома встигнути попоратись, і на ферму не запізнитися. До такої пунктуальності привчила мати, якій Раїса змалечку допомагала доїти колгоспних корів. Тож професія доярки — родинна.

 

Коли Раїса зустріла свою другу половинку — Віктора, механізатора за фахом, подружжя переїхало у село Горбаків.

— Сюди перебралися на початку 90-х років, бо для нас обох була робота у місцевому господарстві, яке вважалося одним з кращих в області, — каже Раїса Петрівна. — Та й на житло спокусилися — його давали тим, хто працював у господарстві.

— Я в молодості була худенька, — згадує жінка. — Як уперше прийшла на ферму в Горбакові, то ніхто не вірив, що впораюся з роботою. Тоді завфермою працювала Катерина Марчук. У зміні було, як і нині, вісім доярок. Здебільшого старшого віку.

Але згодом усі змінили думку про тендітну 22-річну жінку — працьовитістю покорила. А через двадцять років Раїсу Козел гідно вшанували за багаторічну сумлінну працю, вручивши їй ювілейну медаль «20 років незалежності України».

— Що старшою стаю, то більше мене тягне на роботу, — зізнається жінка. — І досі вдосвіта поспішаю на ферму з гарним настроєм. Та й колектив у нас хороший, доброзичливий. Я це відчуваю повсякчас. А ще стимул для роботи маємо — достойну зарплату.

Радіє доярка, що має стабільну роботу, що нарешті з чоловіком добудували власну хату. Все в оселі — від фундаменту до останньої дощечки — робили самі. Виростили сина Валентина та доньку Тетяну, які вже встигли знайти своє місце в житті, подарували батькам шістьох онуків.

Рівненська область.

До речі

ТОВ «СГП ім. Воловікова» впевнено тримає одну з перших позицій серед сільгосппідприємств Рівненщини. В селі Іллін Гощанського району господарство побудувало сучасний комплекс, розрахований на 1800 корів. Уже рік функціонує там «Фабрика молока» (так називають комплекс місцеві мешканці), де щодня надоюють від 30 до 35 тонн молока екстра-якості.

Фото автора.