На Вінниччині кількість худоби порівняно з початком серпня зменшилася на 2,2 відсотка, або 7,6 тисячі голів. Переважно скорочення зафіксовано в особистих підсобних господарствах населення.
Взимку селянину складніше утримувати худобу, бо дорожчають корми, пояснюють фахівці. Ще одна причина — низька заготівельна ціна на молоко. Нині заводи закуповують його від корів з індивідуального сектору по 2,2 гривні за літр, тоді як собівартість сягає 3,5 гривні. До того ж повернення грошей розтягується в часі. Найбільшу суму заборгував селянам Шаргородський маслозавод. Правоохоронці перевіряють, на якому етапі «загубилися» кошти. Три мільйони гривень боргу селянам вдалося «вибити» з Погребищенського молокозаводу. Не повністю розрахувався Липовецький молокозавод.
— Прощання з корівкою — це не тільки втрата можливості заробітку, а ще й моральна травма для сім’ї, бо годувальницю люблять і дорослі, і діти, — каже сільський голова Павлівки Калинівського району Віктор Кособуцький. — Але обставини змушують пускати під ніж.
За даними статистики, питома вага корів знизилася не тільки упродовж трьох місяців, а й порівняно з листопадом минулого року. Відтоді круторогих стало менше на 0,6 відсотка.
Вінницька область.