через Україну. З Луганська в Одесу — і далі
За своєю прибутковістю нелегальна міграція посідає лідируючі позиції після наркобізнесу, торгівлі зброєю та краденими автомобілями. Бажаючих заробити на організації каналу нелегального переміщення іноземців через державний кордон вистачає. Особливо серед тих, хто добре знайомий із прикордонною місцевістю Луганської області.
Як відзначають правоохоронці, особлива активність у порушників державних кордонів спостерігається навесні й влітку, коли прикордонні стежки й польові дороги придатні для пересування. Однак, як кінцевий пункт, іноземців приваблює аж ніяк не Україна й вже тим більше не Луганщина. У цьому разі найсхідніша область країни розглядається лише як транзитна територія для подальшого проникнення в країни Західної Європи.
Найчастіше через Україну до Європи намагаються потрапити жителі азіатських країн. Причиною такого «вояжу», за їхніми словами, служать воєнна й післявоєнна розруха в себе дома, убогість, демографічний тиск, безробіття... Одне слово, люди залишають свою країну в пошуках кращого, гідного життя й через свою бідність змушені вибирати нелегальний шлях міграції.
Пійманих очікує депортація
Кримінальна справа за одним з таких «транзитних» переміщень перебуває в провадженні слідчого відділу УСБУ в Луганській області. Справу порушено Луганським прикордонним загоном стосовно п’ятьох жителів Краснодонського району за фактом організації ними незаконного переправляння іноземців через державний кордон України недалеко від села Красний Деркул Станично-Луганського району. У вересні цього року зловмисники незаконно переправили з Росії на українську територію чотирьох громадян Афганістану й одного суданця, потім вивезли їх із прикордонної території й доправили в Одесу. Це місто мало стати тимчасовим перевалочним пунктом мандрівників. Та завершенню злочинного проекту перешкодили співробітники Одеського прикордонного загону. Вони затримали нелегалів практично відразу ж після приїзду в місто (на знімку). Нині один з організаторів каналу перебуває в Луганському СІЗО, для інших чотирьох вибрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. А нелегали подали прохання про надання їм статусу біженців. Згідно з українським законодавством, осіб, які одержали статус біженця або звернулися по нього, депортувати заборонено.
ПОЯСНЕННЯ
Після затримання нелегалів, як правило, поміщають у спеціальні пункти тимчасового тримання, де вони можуть перебувати щонайбільше шість місяців. Якщо протягом цього часу про людину з’являються якісь дані — її відправляють у посольство країни, громадянином якої вона є. Якщо немає — починається процедура отримання нелегалом статусу біженця. Це необхідно, щоб законним шляхом випустити людину з пункту тримання. До речі, в 2010 році Євросоюз у рамках допомоги Україні в боротьбі з нелегальною міграцією ініціював проект з навчання українських фахівців збору інформації про нелегалів й толерантного поводження з ними. На реалізацію проекту країни ЄС виділили більше двох мільйонів євро.
«Сіра» міграція породжує «чорну» економіку
Наприкінці серпня Служба безпеки спрямувала до суду кримінальну справу відносно організаторів каналу нелегального переправляння пакистанців через державний кордон України. Ділків було троє — двоє мешканців регіону й громадянин Пакистану. Перспектива їх удалого бізнесу себе не виправдала. За те, що переправлять іноземців на територію України, зловмисники мали намір одержати доволі солідну винагороду. Однак як тільки двоє організаторів із клієнтами перетнули державний кордон, відразу були затримані співробітниками СБУ й прикордонниками. Їх третій товариш-пакистанець майже місяць переховувався від слідчих органів в Одесі, але згодом також був затриманий. Згідно із законом України, за цей злочин ділкам «світить» від семи до дев’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Кажуть, що «сіра» міграція породжує «чорну» економіку. Ця аксіома цілком застосовна й до України. Середовище безробітних нелегалів являє собою ідеальне поле для вирощування злочинності, торгівлі наркотиками та людьми, нелегального проведення та ін. Незважаючи на те, що, згідно зі статистикою, потік нелегальних мігрантів по Україні загалом скоротився, роботи співробітникам СБУ вистачає. Наприклад, з початку року в провадженні слідчого відділу Управління СБУ в Луганській області перебувало 20 кримінальних справ за ст. 332 КК України. За весь 2011 рік таких справ було розслідувано 19.
Уже давно не є таємницею той факт, що для деяких жителів прикордонних районів нелегальні мігранти служать чи не єдиним джерелом доходу. Вони займаються цим бізнесом без усякої оглядки на закон. Кілька років тому у Кодекс України про адміністративні правопорушення були внесені зміни, які посилили відповідальність за пособництво нелегальній міграції. Отож незаконне перевезення іноземців або осіб без громадянства через територію України передбачає накладення штрафу в розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з можливою конфіскацією транспортних засобів. У грошовому вираженні сума штрафу становить до 8500 гривень. Люди, які займаються організацією нелегальної міграції, знають про це, але продовжують займатися незаконним бізнесом з розрахунку на те, що їм пощастить.
 
Луганська область.
Фото прес-служби СБУ в Луганській області.
ФАКТ
2011 року кількість нелегалів в Україні становила понад 55 тисяч осіб. З них удалося депортувати на батьківщину тільки 13 тисяч. Вигідне географічне положення, а також наявність кордонів із державами, які мають прямий вихід до країн Західної Європи, сприяли тому, що Україна перетворилася на своєрідний «накопичувач» для нелегальних мігрантів.