Усі міністри напишуть заяви про звільнення у зв’язку з формуванням нового складу Верховної Ради і Кабінету Міністрів. Про це під час брифінгу повідомив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов (на знімку).
«Ще декілька десятків чоловік зі складу нашої фракції не визначилися в цілому. У нас визначені терміни подачі документів і, я думаю, до грудня, коли ці терміни закінчуватимуться, всі приведуть юридичну складову до норми закону при отриманні мандата», — сказав парламентарій.
За його словами, залежно від формування Кабміну, Партія регіонів визначатиметься, хто з міністрів залишиться в уряді, а хто перейде на роботу до парламенту. «Твердо сьогодні навряд чи хтось скаже про остаточне рішення по тій або іншій кандидатурі. Це вирішуватиметься впродовж певного проміжку часу. Поки йдуть переговори», — зазначив народний обранець.
Він нагадав, що згідно з Конституцією остаточне рішення — за Президентом. «Глава держави буде залучений у процес формування органів виконавчої влади і призначення кандидатур на міністерські посади. Він визначатиметься з Прем’єр-міністром», — підкреслив О. Єфремов.
Також парламентарій повідомив, що Партія регіонів запропонувала 12 кандидатур, які увійдуть до робочої групи з підготовки першого засідання Верховної Ради VІІ скликання. За його словами, це — Микола Азаров, Андрій Клюєв, Сергій Тігіпко, Олександр Єфремов та декілька депутатів, які пройшли до парламенту по мажоритарних округах.
«Список кандидатів я подав на підпис голові партії Миколі Азарову і думаю, що він найближчим часом його підпише», — сказав О. Єфремов.
Також О. Єфремов зазначив, що питання про зміну голови уряду вирішить більшість Верховної Ради нового скликання. «Це залежатиме від результатів переговорів про створення більшості в наступному парламенті. Залежно від того, хто буде запропонований на посаду прем’єра, можна буде відповісти на це питання», — зазначив народний обранець.
Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.
Мораторій на продаж землі продовжено до 2015 року
Опозиції вдалося переконати народних депутатів від фракції Народної партії, групи «Реформи заради майбутнього» та деяких позафракційних не голосувати за законопроект щодо продажу земель сільськогосподарського призначення з першого січня наступного року. Про це під час брифінгу повідомив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Він зауважив, що «цинізм ситуації» полягає в тому, що профільний комітет на чолі з одним із чільних представників Партії регіонів врахував пропозиції, які надійшли від опозиції, у тому числі й пропозицію про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 року. Проте, за словами парламентарія, всі поправки своїх же колег Партія регіонів скасувала, оскільки з адміністрації Президента надійшла вказівка про те, що треба привести законодавчу базу до можливості продажу землі вже 2013 року. Але, на щастя, законопроект не був підтриманий.
Отож, переконаний М. Томенко, можна говорити про тимчасову тактичну перемогу опозиції.
Він сподівається, що народні депутати, оцінюючи ситуацію, яка складається в парламенті, зрозуміють, що хоча б на останньому засіданні можна проголосувати не так, як вирішила партія чи адміністрація Президента, а так, як вони вважають за необхідне.
Крім того М. Томенко повідомив, що опозиція вже підготувала постанову про скасування закону про проведення всеукраїнського референдуму і наполягатиме на її прийнятті на останньому засіданні нинішньої Верховної Ради, яке відбудеться 4 грудня.
За його словами, метою вищевказаного законопроекту є обрання Віктора Януковича на другий президентський термін у парламенті, а також ухвалення рішення про вступ України до Митного союзу.
«За розрахунками експертів, на парламентських виборах Партія регіонів отримала максимум 20% за список і домалювала ще 10%. Навіть якщо допустити фальсифікації на 10% під час виборів глави держави, то Віктор Янукович все одно не перемагає. Звідси і законопроект про референдум, за допомогою якого влада передаватиметься спадково через парламент так само, як зараз вже передається депутатський мандат», — сказав він.
Крім того, наголосив М. Томенко, у проросійської частини українського політикуму є інша мрія — винести на референдум питання про вступ України до Митного союзу. «Таким чином ми маємо дві небезпеки. Тому вимагатимемо на останньому засіданні скасування рішення про референдум, а якщо ні — то будемо використовувати всі засоби, в тому числі звертатимемося до Конституційного Суду», — наголосив заступник глави парламенту.
Сергій МЮЛЕР.