Володимир ОЛІЙНИК, Партія регіонів:

— З ініціативи Президента України Віктора Януковича, як гаранта прав і свобод людини і громадянина, у квітні цього року Верховна Рада прийняла новий Кримінальний процесуальний кодекс України. 20 листопада він набрав юридичної сили. Україна зробила ще один важливий крок назустріч європейським стандартам судочинства. Новий КПК запроваджує рівність та змагальність сторін у кримінальному процесі, посилює права захисників, сприятиме цьому і підписаний Президентом закон про адвокатуру і адвокатську діяльність.
Відтепер жодне обмеження конституційних прав і свобод громадян без судового рішення неможливе. Запроваджується системний контроль за досудовим слідством, із цією метою в судах вводяться посади слідчих суддів. Скасовується інститут додаткового розслідування, що разом із іншими демократичними процедурами збільшить кількість виправдувальних вироків — із учорашніх 0,2% до європейських 20—25%. Розширюється застосування такого запобіжного заходу, як застава. Вводиться новий інститут — домашній арешт. Під варту з перебуванням у слідчих ізоляторах будуть братися тільки ті, хто скоїв злочини насильницького характеру — вбивства, ґвалтування та пограбування. Новий КПК скасовує явку з повинною та докази проти себе, як докази прямої дії. 
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— Падіння виробництва і курсу гривні, підвищення цін на хліб і при цьому різке збільшення продажу зерна за кордон, масове відключення тепла в містах, затримки з виплатами зарплат і пенсій, — усе це жорсткі реалії поствиборної України, які можуть обернутися трагедією для мільйонів простих людей, про що ми, комуністи, постійно попереджали. Це також закономірний результат передвиборного популізму, ганебного співробітництва із МВФ, промовисте свідчення нездатності влади й олігархів розв’язувати кризові проблеми в інтересах простих людей. Дійшло вже й абсурду: Нацкомісія, яка регулює вартість послуг ЖКГ у країні, прямо заявляє про завищену їх вартість і пропонує як розв’язання проблеми підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги. Але це ще квіточки. А ягідки — пропозиції влади встановити пеню за несвоєчасну оплату населенням комунальних платежів до 300%. І це в той час, коли більшість населення не в змозі платити навіть за нинішніми тарифами. А справедливіше було б запровадити пеню в 300 або 1000%, якщо власники заводів і фабрик, тобто олігархи, затримують виплати зарплат і пенсій. 
Враховуючи ситуацію, що склалася, фракція Компартії вимагає негайно розглянути і прийняти законопроект про мораторій на підвищення тарифів у ЖКГ.
Микола ТОМЕНКО, фракція «БЮТ-«Батьківщина»:
— Набрав чинності широко розрекламований Кримінальний процесуальний кодекс, ми називаємо його кодексом для багатих і проти абсолютної більшості громадян. Тепер як у період раннього середньовіччя, коли купували індульгенції, а тепер можна купити право на скоєння злочину. А простій людині не можна безплатно отримати навіть адвоката. Наша позиція — такий КПК не може існувати, і ми будемо вимагати його скасування.
15% податок Хомутинніка — друзі, якщо у вас буде криза жанру, введіть податок на не членів Партії регіонів, або на тих, хто говорить українською мовою. Такого маразму після виборчої кампанії не очікували не те що ваші опоненти, а ваші прихильники.
Коли все більше чую про ідею повторних виборів лише в тих округах, де програла Партія регіонів, все більше починаю схилятися до того, що нам треба підтримати ідею повторних виборів на всій території України за відкритими партійними списками і одночасно з повторними достроковими парламентськими виборами провести і дострокові президентські вибори. Це єдиний шанс зберегти країну, українську державу і захистити український народ.
Арсеній ЯЦЕНЮК, «Наша Україна - Народна самооборона»:
— Українська опозиція категорично заперечує перевибори на тих округах, де ЦВК разом із Партією регіонів відмовилася встановлювати результати голосування. Тому ми подамо до Європейського суду з прав людини позови стосовно всіх округів, де Партія регіонів разом із ЦВК відмовилася встановлювати законне волевиявлення українців.
Цей уряд відмовляється протягом останніх двох місяців прийти до парламенту і прозвітувати, що відбувається в українській економіці. Що ж, опозиція візьме на себе функцію розповісти про те, до чого дожилася Україна. За останні два з половиною роки українці стали вдвічі більше винні, ніж ще два роки тому. Наш борг сягнув 11 тисяч гривень на одного українця. Так звана українська економічна стабільність замінена стабільним падінням виробництва в країні — третій місяць поспіль українська економіка падає, і промислове виробництво падає. Золотовалютні ресурси України — стабільна тенденція до падіння, більше ніж 10 мільярдів доларів за останній рік. У країні все менше і менше доларів США на рахунках уряду, але все більше і більше доларів США на закордонних рахунках в офшорних компаніях на Кіпрі. Середня заробітна платня за останні три місяці — постійне падіння, з 3151 гривні до 3064 гривень. А ще курс національної валюти, який постійно падає, а курс долара США незмінно зростає. Нестабільність в українській економіці визначає одне — український уряд і цей український президент завели країну і економіку не просто в стан рецесії, а в стан стабільного падіння.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Народна партія:
— Хотів би наголосити на деяких важливих тенденціях і особливостях у міжнародних взаєминах цього року і місця в них України. Міжнародні відносини у 2012-му стали ще більш прагматичнішими і конкурентними, традиційні слова щодо спільних цілей, цінностей і стандартів ідуть в тінь, коли ідеться про практичну вигоду і меркантильні інтереси. Показово перший візит переобраного Президента Обами саме в Південно-Східну Азію. Як немає нічого випадкового і в підкреслено дружніх і теплих стосунках фактично господаря єврозони Німеччини (не забуваймо, що євро друкується саме у Дюссельдорфі) і Російської Федерації. Якщо хтось дивується, чому Німеччина наполягала на проведенні не одного, а цілих двох самітів ЄС — Росія у 2012 році, то про всяк випадок нагадаю, що товарообіг Німеччини з Росією за минулий рік зріс на 35% і досяг 100 мільярдів євро. Для порівняння: товарообіг України з Німеччиною — 7 мільярдів. Левова частка цього зростання за рахунок продажу Німеччиною своєї промислової продукції Російській Федерації.
Жорстка прагматика у світових процесах вимагає від українських політиків, незважаючи на кольори партійних прапорів, сприйняти таку модель поведінки за кордоном, яку сповідують у тому числі й наші сусіди і на Сході, і на Заході.
Володимир КАПЛІЄНКО, «Реформи заради майбутнього»:
— Хочемо привернути увагу до проблеми імплементації у вітчизняне законодавство стандартів ЄС щодо документів громадян, необхідних для перетинання кордону, та прийнятого начебто у зв’язку з цим закону України про єдиний державний демографічний реєстр, до якого Президентом України застосовано право вето. Закон розв’язує руки щодо створення системи тотального і всеохоплюючого контролю за персональними даними і діями громадян України. Ми виступаємо і будемо категорично виступати проти прийняття будь-яких законів, спрямованих на ведення тотального контролю над громадянами України. Закон про єдиний демографічний реєстр прямо суперечить Конституції України, зокрема, статтям 32 і 35, вимогам Конвенції про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних, директиві ЄС № 9546 щодо зазначення мети збору персональних даних, міжнародним нормам і стандартам у сфері захисту приватного життя, а також знижує рівень колективної безпеки України, принижує честь і гідність віруючих, у тому числі й християн. Закон про єдиний державний демографічний реєстр, посилаючись на виконання Україною плану дій щодо безвізового режиму з ЄС, насправді вирішує інші питання. Зокрема, бізнесу окремих посадових осіб у сфері виготовлення документів та захисних елементів, тотальної біометризації населення, формування системи електронного контролю над громадянами України.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.