Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 16-й тур.
17 листопада.
«Говерла» — «Чорноморець». 1:1. 3 000 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Фелпето, 57 — Політило, 72.
«Металург» Зп — «Зоря». 0:0. 3 500 глядачів. Рефері — Кутаков (Київська область).
«Металург» Д — «Динамо». 1:0. 2 500 глядачів. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Гол: Дімітров, 71.
«Арсенал» — «Шахтар». 2:0. 3 050 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Шацьких, 34, Кобахідзе, 90+3. Вилучено Ракицького («Шахтар», 48, фол останньої надії).
18 листопада.
«Таврія» — «Дніпро». 1:2. 6 200 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Фещук, 61 — Калинич, 74, Джуліано, 80.
«Кривбас» — «Ворскла». 3:2. 1 250 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Антонов, 30, 53, Прийомов, 57 — Янузі, 52, Безус, 83.
«Іллічівець» — «Металіст». 0:2. 5 600 глядачів. Рефері — Євген Арановський (Київ). Голи: Крістальдо, 10, 57.
«Карпати» — «Волинь». 2:0. 12 400 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Голи: Лукас, 1, Кенія, 65.
Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 16 м’ячів, Ідейє («Динамо») — 10, Лукас («Карпати») — 8.
Дев’ять останніх матчів «Шахтаря» у попередньому чемпіонаті і п’ятнадцять у нинішньому (загалом 24!) завершувалися його перемогами. Цей дуже високий результат абсолютно справедливо свідчить про величезну перевагу «гірників» над рештою учасників. Насамперед в організації гри. До речі, у стартовому турі (15 липня) першого кола чемпіон переміг столичний «Арсенал» на «Донбас Арені» з принизливим для гостей рахунком — 6:0!
І от у першому поєдинку другого кола «каноніри» взяли цілком переконливий реванш. Щоправда, гостей підвів Ракицький, котрий на 48-й хвилині схопив руками Ковпака, коли той виходив сам на сам із П’ятовим. За це — червона картка. Але ми знаємо, що «Шахтар» і в неповному складі здатен диктувати умови будь-якому супернику, нав’язати йому свою гру, зрештою, зламати його. Та цього разу обставини склалися так, що підопічні Мірчі Луческу у підсумку викинули білого прапора.
Окремі авторитетні фахівці вважають: те, що сталося у Києві, сенсацією називати ніяк не можна. Команда, котра весь час вигравала, обов’язково колись мала зазнати поразки. Чому це сталося в зустрічі саме проти «Арсеналу»? Киянам після невдач у чотирьох матчах не було вже куди відступати. До того ж вони показали цілком пристойний рівень гри, довели, що є командою. Леонід Кучук зміг налаштувати своїх підопічних на такий маленький подвиг. Натомість «Шахтар» важко було впізнати, своєї гри він не продемонстрував.
А от інший київський клуб — «Динамо» — цього разу дуже розчарував своїх прихильників. Важко назвати динамівців командою в тому поєдинку. То був якийсь розбалансований набір футболістів. Не дарма наступного дня поповзли чутки, що Олег Блохін взимку має намір позбутися великої групи гравців. У різних списках називаються: Бетао, Алмейда, Дуду, Нінкович, Юссуф, Аруна, Кравець, Кранчар, Раффаел і Рубен. А як воно буде насправді, побачимо. Адже чекати залишилося не так уже й багато.
Але давайте повернемося до матчу в Донецьку. Асистент тренера киян Олексій Михайличенко (на знімку) так прокоментував поразку своєї команди:
— Яка гра, такий і результат. З подібною самовіддачею, бажанням боротися, командними швидкостями діяти не можна. Імена у футбол не грають — це роблять футболісти. Цього разу можна було міняти будь-якого гравця, і це б не стало гіршим варіантом.
Отже, ми стали свідками сіренької гри, про яку хочеться якнайшвидше забути. Але і за таких умов зовсім необов’язково було програвати. Та справа навіть не в цьому. Якщо футболіст виходить на матч, то навіть коли в нього щось не виходить, він зобов’язаний боротися, битися, «вмирати» на полі. А те, що ми побачили у виконанні багатьох наших футболістів — це, можливо, накопичена втома. Але якщо ти втомився, то треба казати про це і йти у відпустку, а не братися за гру.
— У чому конкретно «Динамо» поступилося супернику?
— Якщо не вистачає майстерності, вміння, везіння, то це компенсується бажанням. Але сьогодні наша команда програла практично всю боротьбу. Це й стало основною причиною підсумкового результату поєдинку.
— Чи вплине ця невдача на гру «Динамо» в зустрічі проти ПСЖ у Лізі чемпіонів? 
— Безперечно вплине, бо все взаємозалежне. Кожна наступна зустріч нерозривно пов’язана з попередньою. Це стосується і підготовки, і настрою, і фізичної форми.
...Два інші, за українськими мірками, суперклуби — «Дніпро» і «Металіст» — здобули перемоги. Дніпропетровці знову вийшли на чисте друге місце, а харків’яни скоротили відставання від третього, на якому опинилося «Динамо», до одного очка.
Насамкінець про цікаву подію, котра сталася на стадіоні «Україна» у Львові. Львів’янин Лукас забив, можна сказати, блискавичний гол. Він на 30-й(!) секунді матчу «Карпат» проти «Волині» відправив м’яча у ворота гостей.
Максим Шацьких (ліворуч) відкрив рахунок у матчі «канонірів» та «гірників».
 
Боротьба у повітрі.
 
 
Фото shakhtar.com і metallurg.donetsk.ua.