П’ятиярусний коровай-гігант, прикрашений кетягами калини, барвінком, квітами, вишитими рушниками, презентували аграрії Тернопільщини напередодні свого професійного свята. Його виставили на величезному підносі на Театральному майдані Тернополя. Вага короваю — 1560 кілограмів, у діаметрі він сягнув 4 метрів. За старовинними рецептами його випікали п’ятдесят господинь. На виготовлення рекордсмена використали 1050 кілограмів борошна, 2080 яєць, 210 кілограмів цукру, 370 літрів молока, 90 кілограмів маргарину, 46 кілограмів дріжджів та 20 кілограмів солі. З такими параметрами тернопільський коровай одразу потрапив до Книги рекордів України. Свідоцтво про це представник комітету встановлення рекордів України Валентина Лимар передала голові облдержадміністрації Валентину Хоптяну. А він розрізав запашний святковий хліб і пригощав усіх, хто зібрався на майдані. Найбільші скибки отримали вихованці дитячих будинків. Свято супроводжувалось обрядовими піснями, які виконують після закінчення жнив. Вони звучали у виконанні фольклорного колективу Лановецького Будинку культури.
Подякувавши хліборобам за працю, Валентин Хоптян сповістив, що Тернопільщина цього року побила свій минулорічний рекорд, зібравши понад 2,1 мільйона тонн збіжжя (торік — 1,9 мільйона). Такого в історії краю ще не було. Область увійшла до трійки регіонів, які мають найбільший вал хліба. Середня врожайність — близько 45 центнерів з гектара. Але керівник області впевнений: урожаї можна подвоїти-потроїти, бо вже тепер в окремих господарствах вирощують по 90—100 центнерів з гектара. Важливо не лише зібрати рекордний урожай, а й дати йому лад. Протягом останнього часу в області збудовано 6 елеваторів, 5 овочесховищ, гігантський тепличний комбінат з вирощування томатів і перцю, днями буде введено в експлуатацію потужний крохмальний завод. Додає й тваринництво, наразі в цій галузі впроваджується 16 інвестиційних проектів. Усі переробні підприємства працюють з «плюсом». В аграрному секторі цього року створено понад тисячу робочих місць.
Фото автора.