Алчевський металургійний комбінат посідає на Луганщині друге місце за викидами забруднювальних речовин в атмосферу. Їх обсяги 2011 року склали 83 тисячі тонн, або 19 відсотків від загальних викидів по області, а в першому півріччі 2012 року — 52,4 тисячі тонн, або 22,3 відсотка від загальних викидів регіону.
Такими показниками стурбовані не лише екологи, а й самі металурги. На зустрічі представників Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області, ПАТ «Алчевський металургійний комбінат», виконкому міської ради та центру моніторингу навколишнього середовища обговорювали гострі проблеми впливу метзаводу на екологію та конкретні заходи з реконструкції та техпереозброєння комбінату. Зокрема, йшлося про підготовку будівництва нової аглофабрики та зниження ризиків за кожним природоохоронним напрямком. Крім того, говорили про впровадження на підприємстві, починаючи з 2013 року, автоматизованих постів контролю атмосферного повітря в рамках регіональної системи моніторингу довкілля.
На сьогодні підприємством розроблені заходи щодо скорочення викидів забруднювальних речовин. Зокрема, вони передбачають встановлення систем очищення пилогазового потоку зважених часток і каталітичного допалювання окису вуглецю, а також модернізацію випалювальних печей.