На недоліки нового Кримінального процесуального кодексу вказали учасники круглого столу «Новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК) не вирішує перегляду кримінальних справ довічників».
Зокрема, незмінною залишилася процедура перегляду кримінальних справ. Найбільше це стосується людей, які відбувають покарання у вигляді довічного ув’язнення. А таких у країні понад 1700 осіб. Більше ста з них узагалі засуджено незаконно. 
— Якщо в новому КПК докази суд враховуватиме відповідно до норм закону, тобто проголошуватиме справедливі рішення, то що нині робити з такими справами, якими рясніє статистика вироків за тяжкі та особливо тяжкі злочини, в яких обвинувачення ґрунтувалося виключно на зізнаннях, що були отримані внаслідок катувань, — говорить член Гельсінської спілки з прав людини Олег Веремієнко. — На жаль, нині їх по країні вистачає. Це справа Олександра Рафальського, Максима Дмитренка, Володимира Панасенка та інших. Правоохоронцям легше було отримати зізнання й звітувати керівництву про розкритий злочин, аніж його розслідувати.
За словами Олега В., на жаль, новий КПК нині не в змозі допомогти цим людям. Адже процедура перегляду кримінальних справ залишилася незмінною. Наприклад, у статті 459 глави 34 зазначено: судові рішення, що набрали законної сили, можна переглянути за нововиявленими обставинами. До них відносять і підроблення доказів, і неправильність висновку і пояснень експерта, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, на яких ґрунтується вирок, а також зловживання слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду під час кримінального провадження.
«Усі ці норми прописані, але, як на мене, навряд чи будуть реально працювати, бо є інша норма: «Обставини, передбачені пунктами 2 та 3 частини другої цієї статті повинні бути встановлені вироком суду, що набрав законної сили, а при неможливості ухвалення вироку — підтверджені матеріалами розслідування». Разом з тим законодавець у новому КПК додає суб’єкта звернення: в статті 460 КПК «Учасники судового провадження мають право подати заяву про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення суду будь-якої інстанції, яке набрало законної сили». Але чи зміниться щось у практичному застосуванні цієї норми зі старого кодексу, коли стаття 463 КПК наголошує, що «заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами подається до суду тієї інстанції, який першим допустив помилку внаслідок незнання про існування цієї обставини»?, — зазначив правозахисник.
На круглий стіл прийшла і мати О. Рафальського Тамара Михайлівна. Жінка все ж таки сподівається, що новий КПК допоможе звільнити її сина з в’язниці. Жінка стверджує, що її сина били гумовими кийками, електричним струмом, стріляли над головою холостими патронами, вивозили до лісу копати собі могилу. Згодом йому зробили дві тяжкі операції з видалення забійних гематом. І все — аби він підписав зізнання у злочині, який насправді не скоював. «Його так побили, що, коли привезли до лікарні, він сам уже йти не міг: Сашу заносили правоохоронці», — крізь сльози зазначила жінка.
Олександр так і не зізнався у вбивстві та не підписав явку. Попри це був засуджений за жорстоке вбивство людей: проти нього дали покази інші затримані — також, за словами Рафальської, під тиском міліції.