Погоджувальна рада
 
Останнє засідання парламенту нинішнього скликання, вочевидь, відбудеться 4 грудня, а новообрана Верховна Рада України сьомого скликання має розпочати свою роботу і провести перше пленарне засідання не пізніше 14 грудня. Від 14 листопада упродовж 20 днів новообрані депутати мають визначитися, де працюватимуть: чи в парламенті, чи на своїх попередніх місцях. На цьому наголосив на початку погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин. Він закликав депутатів нинішнього складу парламенту прийняти узгоджене рішення, коли буде проведено завершальне засідання Верховної Ради шостого скликання і розпочати підготовку до початку діяльності нового парламенту.
Політичним силам, які пройшли до нового парламенту й утворять у ньому депутатські фракції, повідомив В. Литвин, відправлено листа за підписом керівника апарату Верховної Ради з проханням делегувати відповідну кількість новообраних депутатів до складу робочої групи з підготовки першого пленарного засідання нового парламенту. А перше засідання робочої групи може відбутися одразу після опублікування в офіційній пресі закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради.
До розкладу засідань на нинішній пленарний тиждень за пропозиціями Кабінету Міністрів і парламентських комітетів запропоновано 126 питань. Однак це надзвичайно багато — за спокійних обставин парламент може за тиждень опрацювати вдвічі менше питань. 
За його словами, Кабінет Міністрів ще продовжує «напружену роботу» над держбюджетом, і коли його внесуть до парламенту, може бути проведено позачергове пленарне засідання. «Тож постає питання, чи є потреба розглядати ці 126 питань, чи визначити першорядні питання, які не викликають жодних заперечень серед чинної Верховної Ради, розглянути їх та орієнтуватися на останнє засідання нинішньої Верховної Ради 4 грудня, — сказав глава парламенту. — А в разі потреби можна буде проводити позачергові засідання».
Водночас лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін заявив, що легітимність наступного складу парламенту залишається під запитанням через численні порушення під час виборів, і запевнив, що опозиційні політичні сили зроблять усе можливе, щоб фальсифікаторів виборів було покарано, а обрані депутати від опозиції опинилися в парламенті. «Ми боротимемося всіма конституційними і законними методами, — сказав А. Кожем’якін. — Результат, який оголосила ЦВК, не відображає волевиявлення громадян. Відповідальність за це лежить на нинішній владі й особисто на Президентові». За його словами, фракція «БЮТ-«Батьківщина» ще вирішуватиме, чи входитиме до складу робочої групи з підготовки першого пленарного засідання новообраного парламенту, оскільки хоче побачити алгоритм, за яким розподілятимуться посади в новому парламенті, в тому числі й голів комітетів. «А поки що ми не братимемо участі в робочій групі», — сказав А. Кожем’якін.
Опозиційні фракції також виступають категорично проти розгляду змін до виборчого закону щодо перевиборів в одномандатних виборчих округах і проти повторних виборів у п’яти округах, оскільки підсумки голосування в них можна встановити за протоколами з мокрими печатками. Перед тим, як розглядати цей законопроект, фракція «БЮТ-«Батьківщина» вимагає заслухати інформацію Генпрокурора та міністра внутрішніх справ щодо порушень під час виборів, зокрема про використання спецзагонів міліції проти учасників виборчого процесу, а також інформацію Голови Верховного Суду про діяльність судів під час розгляду скарг, пов’язаних із виборами. Цю позицію підтримав і представник фракції «НУ—НС» Руслан Князевич, наголосивши, що є всі підстави встановити результати виборів у п’яти скандальних виборчих округах за результатами оригіналів протоколів ОВК з мокрими печатками.
Проект закону про держбюджет-2013 після його надходження до парламенту, наголосив А.  Кожем’якін, має бути розглянутий згідно з Бюджетним кодексом за повною, а не скороченою процедурою.
В. Литвин повідомив, що до парламенту надійшла письмова інформація від Генпрокуратури і МВС, яку направлено до депутатських фракцій і профільних комітетів. Рішення про заслуховування керівників цих відомств у парламенті має прийняти парламент голосуванням. А Голова Верховного Суду, зауважив керівник парламенту, не може доповідати про діяльність судів під час виборів, оскільки він не керує судами.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов закликав усі політичні сили потиснути одне одному руки і спільно працювати в новому парламенті, як у всьому цивілізованому світі. Парламентарій висловив подив щодо постійної зміни точки зору опозиційного табору: спочатку говорили про потребу перевиборів по всій Україні, а тепер уже кажуть про можливість встановити результати виборів у всіх округах. На нинішньому пленарному тижні, на думку О. Єфремова, варто визначити пріоритетні законопроекти, які слід розглянути до завершення роботи нинішнього парламенту, адже за законом усі законопроекти, які не було розглянуто в першому читанні, повертаються суб’єктам законодавчої ініціативи. «А якщо до 
4 грудня проект бюджету буде подано до парламенту, ще є час у нинішнього парламенту, щоб увійти в новий рік з основним фінансовим законом», — сказав Єфремов.
Комуністи, за словами Валентина Матвєєва, не погоджуються із запропонованим підходом до формування порядку денного. Фракція виступає категорично проти того, щоб поспіхом «протягувати» в останні дні роботи парламенту законопроекти про запровадження ринку землі, пропонують не розглядати проекти законів про внесення змін до Земельного кодексу щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, про внесення змін до Перехідних положень Земельного кодексу та про внесення змін до деяких законодавчих актів із питань земельного законодавства.
126 питань на тиждень — це нереально з чисто технологічної точки зору, запевнив заступник голови фракції Народної партії Олег Зарубінський. За його словами, парламент зможе розглянути максимум 50—55 питань. Депутат погодився із пропозицією визначити пріоритетні законопроекти для розгляду.
Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський запевнив депутатів: уряд нікуди не ховається і готовий надати будь-яку інформацію парламенту, а проект держбюджету-2013 скоро надійде до Верховної Ради. Щодо проекту держбюджету на наступний рік урядовець повідомив: «Бюджет — це публічний документ, уряд має певні питання до макроекономічних показників, у нас є бажання мати спільний погляд з нашими кредиторами, зокрема з МВФ. Тільки-но уряд затвердить проект держбюджету-2013, він одразу надійде до Верховної Ради».
Представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко повідомив, що глава держави очікує від депутатів плідної роботи в останній тиждень парламенту шостого скликання.
Зрештою, учасники погоджувальної ради вирішили провести на цьому тижні пленарне засідання лише у вівторок і ще раз зібратися, коли до парламенту надійде від уряду проект закону про держбюджет-2013.
 
ДОСЛІВНО
 
Володимир  Литвин:
 
«Проект закону про державний бюджет України на 2013 рік цього тижня до парламенту не надійде». 
 
Валерій Камчатний, Валерій Баранов, Анатолій Семинога, Валерій Бевз, Сергій Гордієнко (зліва направо).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті  www.golos.com.ua.