Отже, в країні діятиме новий КПК. Документ, прийнятий півроку тому, запроваджує нові принципи розслідування злочинів та притягнення до кримінальної відповідальності. Є надія, що в результаті цієї реформи більше злочинців нестимуть заслужене покарання, а невинуваті будуть убезпечені від міліцейських та суддівських помилок.
Серед безумовних позитивів нового КПК можна назвати таке.
У державі запрацює Єдиний реєстр досудових розслідувань. 
Відтепер кожна заява чи повідомлення про вчинення злочину будуть заноситися до спеціальної бази. Таким чином, правоохоронці відходитимуть від практики, що склалася в попередні роки, а саме: відмовляти в прийняті заяв під будь-яким приводом, за принципом — немає заяви, немає і справи. Звернення громадян більше не «губитимуться» на столах міліціонерів — кожна заява буде внесена до реєстру та контролюватиметься як міліцейським керівництвом, так і прокуратурою.
Суди матимуть змогу проводити свої засідання в режимі відеоконференцій. 
За задумом авторів кодексу, це зменшить витрати на конвоювання ув’язнених з пенітенціарних закладів до зали суду та спростить роботу суддівського корпусу.
Захисниками у кримінальному процесі зможуть бути лише адвокати. 
За старим законодавством обов’язки захисника могли виконувати не тільки адвокати, а й особи з вищою юридичною освітою, а також родичі та близькі. Такий стан речей, подекуди, негативно впливав на якість правової допомоги.
Важливим нововведенням є заборона брати під варту за обвинуваченнями у злочинах, які не є тяжкими та особливо тяжкими. 
Таким чином, особа, котра вчинила економічний злочин, не потраплятиме до СІЗО. Щодо такої особи застосовуватиметься рішення про інший запобіжний захід, наприклад — грошової застави або домашнього арешту. А сам строк тримання під вартою тепер чітко регламентований — він не може перевищувати 12 місяців. Раніше було 18 місяців, та насправді люди могли перебувати в слідчих ізоляторах роками.
Новий КПК покладе край «безкінечним» розслідуванням справ. 
Кодекс чітко встановлює: термін слідства за злочинами невеликої та середньої тяжкості не повинен перевищувати 6 місяців, для тяжких та особливо тяжких злочинів граничний строк становить 12 місяців.
Обшук проводитиметься лише з дозволу суду, а необхідність вилучення того чи іншого предмета чи документа ретельно перевірятиметься. 
Раніше для того, щоб слідчому зайти до офісу підприємства та «прихопити» все, що може і не може стосуватися кримінальної справи, достатньо було отримати санкцію прокурора. Є надія, що залучення суду до прийняття рішення про обшук протидіятиме свавіллю серед правоохоронців.
Новий порядок оцінки доказів стане на заваді катуванням та «вибиванням» зізнань з підозрюваних. 
Відтепер будь-яке показання, в тому числі зізнання в злочині, якщо воно не підтверджене в суді, доказом вважатися не буде.
Більше не буде «додаткового розслідування». 
До сьогодні склалася практика — якщо суд не може постановити обвинувальний вирок, аби не виправдовувати підсудного, відправляє справу на додаткове розслідування. Новий кодекс такої можливості не передбачає, результатом судового розгляду повинен бути вирок — виправдувальний та обвинувальний.
З’явиться нове поняття — угода зі слідством. 
Так особа зможе визнати свою вину в обмін на більш м’яке покарання. Угоду затверджуватиме суд, попередньо перевіривши, чи обвинуваченому ніхто не погрожував.
І насамкінець. Найближчими роками в країні з’явиться спеціальний орган — Державне бюро розслідування. 
Кодекс передбачає створення такого органу протягом наступних п’яти років. Бюро займатиметься розслідуванням корупційних діянь серед високопоставлених чиновників та правоохоронців.
Загалом, новий Кримінальний процесуальний кодекс містить й інші новели, що покликані вивести роботу правоохоронців та судів на новий якісний рівень, забезпечити дотримання прав людини та створення більш ліберальних умов для бізнесу.