Футбол. 1955 року мене, першокласника, тато привів на стадіон імені Хрущова на матч чемпіонату країни. Вже й не пригадаю, хто тоді грав проти «Динамо». Але був здивований, що після фінального свистка рефері глядачі не розходилися. А на полі з’явилися ще дві команди. Як з’ясувалося, тоді одразу після основи свій матч проводили дублери. Такий був порядок.

У воротах динамівців стояв височезний і худезний воротар у чорній формі. «Лємєха», — гомоніли люди, дивлячись, як той вправно відбиває м’ячі на розминці. То був Євген Пилипович Лемешко, котрій пізніше став знаменитим тренером. 

Хіба я міг тоді уявити, що через 57(!) років разом з Євгеном Лемешком, Михайлом Команом, Олегом Базилевичем, Ігорем Зайцевим, Віталієм Хмальницьким, Андрієм Бібою, Віктором Серебряниковим, Йожефом Сабо, Євгеном Котельниковим, Петром Слободяном, Віктором Кащеєм, Юрієм Єськіним, Борисом Білоусом, Володимиром Трошкіним, Володимиром Мунтяном, Олегом Блохіним, Володимиром Онищенком, Анатолієм Коньковим, Віктором Кондратовим, Віктором Каплуном, Володимиром Безсоновим, Сергієм Балтачею, В’ячеславом Семеновим, Юрієм Роменським, Леонідом Буряком, Володимиром Веремєєвим, Віктором Матвієнком, Віктором Хлусом, Сергієм Кузнецовим, Сергієм Журавльовим, Володимиром Лозинським, Валерієм Зуєвим, Олександром Даміним, Олександром Бойком, Валерієм Самохіним, Юрієм Ковальовим, Ігорем Бєлановим, Андрієм Балем, Павлом Яковенком, Віктором Чановим, Олексієм Михайличенком, Анатолієм Дем’яненком, Олегом Кузнецовим, Іваном Яремчуком, Василем Рацом, Олегом Протасовим, Геннадієм Литовченком, Михайлом Михайловим, Олегом Саленком, Олегом Лужним, Сергієм Шматоваленком, великою групою гравців доби незалежної України та багатьма іншими (нехай не образяться на мене ті, кого не назвав) буду відзначений ювілейною медаллю «За розвиток динамівського руху» (на знімку) на честь 85-річчя найіменитішого клубу України? Звичайно, ні. 

Але доля пов’язала мене з улюбленою командою на все життя. Я певний час відвідував тренування у динамівській школі. А потім, коли став спортивним журналістом, упритул наблизився до славного колективу. Переживав із ним дзвінкі перемоги і дні невдач. Пишаюся дружбою з багатьма динамівцями.

Тому з особливим настроєм прийшов до столичного розважального комплексу «Бінго», де зібралася величезна динамівська сім’я, щоб відсвяткувати такий солідний ювілей. 

Іменинників прийшли привітати їхні знамениті вболівальники: перший і другий президенти України — Леонід Кравчук і Леонід Кучма, екс-прем’єр-міністр України Віталій Масол, колишній міський голова Києва Валентин Згурський.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк вручив нагороду своєму улюбленому клубу — Почесну грамоту Верховної Ради.

А глава адміністрації Президента України Сергій Льовочкін зачитав вітального листа київському «Динамо» від глави держави Віктора Януковича.

Виступив з вітальним словом і запропонував тост почесний президент ФФУ, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс.

Звертаючись до ветеранів, президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс сказав:

— Багато за цей час змінилося, ви грали за честь клубу, за емблему на грудях. Нинішньому поколінню футболістів, на жаль, це не властиво. Їм доводиться розповідати історію, і життя змушує запрошувати легіонерів, щоб конкурувати й домагатися результатів. Ми, як і колись, хочемо вигравати титули. Із призначенням Блохіна, Баля та Михайличенка, які знають традиції клубу, сподіваюся, що команда незабаром здобуватиме великі перемоги.

Цікавий факт. Батько братів Суркісів — Михайло Давидович — старший за столичний динамівський клуб. Незабаром він має відзначити 93-й день народження. Але ветеран війни, відмінний лікар, він ще у добрій спортивній формі і відвідав свято ФК «Динамо», сказав приємні слова.

Звичайно, не забули тих, кого вже немає серед нас. У багатьох в очах бриніли сльози, коли на екрані з’явилися кадри з великим тренером Валерієм Лобановським і лунала пісня у виконанні Тамари Гвердцителі «Возвращайся, Бог футбольный, возвращайся...».

Слід сказати, що атмосфера події була найщирішою. Багато зусиль для того, щоб свято відбулося яскраво і на найвищому рівні, доклав колектив столичної федерації футболу, особливо її президент Ігор Кочетов та його перший заступник Віктор Старовойт.

Розмова на воротарські теми між Олександром Шовковським (ліворуч) та Юрієм Роменським. 

Адам Мартинюк (ліворуч) вручає нагороду Верховної Ради Ігорю Суркісу.

Знамениті вболівальники «Динамо» Леонід Кравчук (ліворуч) і Леонід Кучма.

Фото Володимира КОТЛЕНКА і Андрія ЛУКАЦЬКОГО.