Проводять цей захід у країні вже вчетверте. Цьогорічне його гасло — «Безпека на дорогах залежить від кожного». Днями в столиці представники влади та громадських організацій провели прес-конференцію, на якій розповіли про ситуацію, яка склалася на автошляхах.

«Сьогодні безпека дорожнього руху потребує додаткової уваги. Адже в середньому за добу на автодорогах країни в дорожньо-транспортних пригодах гинуть 14 осіб. Понад 100 учасників дорожнього руху травмується. Від початку цього року в аваріях померло понад 4 тисячі осіб», — сказав заступник начальника Департаменту ДАІ МВС Володимир Резніков.

У свою чергу, голова громадської організації «Асоціація безпеки дорожнього руху» Михайло Берлін наголосив, що основна мета заходу — привернення уваги суспільства до питань забезпечення безпеки всіх учасників дорожнього руху, досягнення стабілізації та зменшення кількості людських жертв у аваріях. «Те, що, вживаючи низку заходів, упродовж останніх років ми все ж не можемо суттєво знизити рівень аварійності на дорогах, свідчить: існуюча українська стратегія подолання ДТП однозначно потребує доопрацювання. У країні з самого початку був закладений неправильний, так би мовити, фундамент під забезпечення безпеки дорожнього руху (БДР). І доки ми не розробимо якісну стратегію і національну програму в сфері БДР із чіткими цілями, показниками ефективності, точками контролю та не забезпечимо виконання програми достатніми фінансовими ресурсами, стійкої дорожньої безпеки не доб’ємося», — зазначив М. Берлін.

Панацеєю від смертності на дорогах представники громадських організацій вважають систематичне навчання школярів правил дорожнього руху та підвищення відповідальності водіїв за кермом. Протягом цього тижня вони проводять форуми та обговорення проблеми дорожніх аварій, а завтра з нагоди Всесвітнього дня пам’яті жертв ДТП запланували автопробіг. У свою чергу, ДАІ здійснює профілактичні заходи під умовними назвами «Пішохід на дорозі!», «Мобільний телефон», «Ремінь безпеки». Також у рамках операції «Перевізник зима-2012» інспектори проводять зустрічі з трудовими колективами автопідприємств.

Тим часом між ДАІ та автолюбителями нині ведеться справжня війна. Глобальна мережа в них як майданчик для битви. Багато відеороликів уже стали причиною звільнення деяких інспекторів. І, здається, це лише початок. Адже дуже часто конфліктні ситуації переростають у тривалі судові позови. Принаймні такий випадок днями трапився на Донеччині. Юрія С. зупинили інспектори нібито за те, що він перебував у стані наркотичного сп’яніння. Після відмови вирішити справу «по-хорошому», йому запропонували поїхати до наркологічного диспансеру, повідомляють деякі ЗМІ.

Однак, з’ясувалося, що водій знає норми законодавства, зокрема, ст. 266 Кодексу законів про адміністративні правопорушення, де чітко вказано, що в разі підозри стосовно наркотичного чи алкогольного сп’яніння працівники міліції насамперед повинні запропонувати водію провести тестування на місці, в присутності двох понятих.

Утім такі знання Юрія не сподобалась працівникам ДАІ. І вони почали переконувати його, що відсутність спеціальних тестів дає їм право транспортувати людину до наркології. Водій не погодився і наочно продемонстрував стражам доріг норму закону, чим викликав у них подив та розгубленість. Вартові доріг склали протокол про відмову від наркологічного огляду. Цей документ був оскаржений у суді, і водій здобув перемогу.