«Вкрав, випив, у тюрму». Ця знаменита фраза з відомої кінострічки «Джентльмени удачі» дуже добре підходить до випадку, який стався у Косівській районній лікарні, що на Івано-Франківщині.

Якось мешканець Коломиї поїхав до сусіднього Косова в гості. Але на автовокзалі чоловікові стало настільки зле, що люди викликали «швидку допомогу». Лікарі констатували в нього серцевий напад, відтак його негайно шпиталізували у кардіологічне відділення районної лікарні. Медики зробили все належне, щоб загроза життю пацієнта минула. І навряд чи чекали, що хворий віддячить за їхні зусилля і турботу в такий своєрідний спосіб. Сталося так, що доліковували цього «сердечника» вже як підозрюваного у вчиненні крадіжки.

Як з’ясувалось, оклигавши, пацієнт кардіологічного відділення примудрився за нетривалий проміжок часу таємно проникнути у кабінет старшої медсестри, викрасти з жіночої сумки гроші, непомітно залишити медзаклад, придбати у найближчому магазині пляшку горілки, випити і повернутися в палату.

Коли працівниця лікарні виявила зникнення 400 гривень і викликала міліцію, ніхто з персоналу й гадки не мав, що до крадіжки може бути причетний чоловік із хворим серцем. На час приїзду слідчо-оперативної групи міліції він міцно спав у лікарняному ліжку. Скидалося на те, що невідомого зловмисника слід шукати серед громадян, котрі приходили в лікарню відвідати хворих родичів. 

Однак міліціонери мали всі підстави взяти пояснення саме в цього пацієнта. Річ у тім, що за інформацією, отриманою  з Коломийського міськвідділу міліції, 43-річний коломиянин був людиною з багатющим кримінальним минулим. У 2002 році його засудили на тривалий термін за скоєння убивства і крадіжки. Засуджений відбув 9-річне ув’язнення і звільнився умовно-достроково. Щоправда, в період невідбутої частини покарання знову вчинив злочин і перебував під слідством.

У лікарні зловмисник одразу зізнався у причетності до крадіжки грошей і добровільно повернув 315 гривень. Решту з поцупленої суми, як стало відомо, крадій витратив на алкоголь та закуску.

Одразу після того, як пацієнт одужав, суд обрав йому міру запобіжного заходу — тримання під вартою.

Нині горе-п’яничку вже засуджено. Якби це був його перший злочин, то злодій отримав би рік ув’язнення, але шляхом часткового складання покарань, за сукупністю злочинів, Косівський районний суд визначився з остаточним терміном, згідно з яким коломиянин проведе в місцях позбавлення волі найближчі три з половиною роки.

 

Івано-Франківськ.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.