Поки в уряді запевняють, що питання підняття тарифів наразі навіть не розглядається, експерти дедалі частіше констатують, що без цього насправді просто не обійтись.
Тарифи на централізоване теплопостачання повинні бути й будуть підвищені. Щонайменше — на 10—15 відсотків. Такий прогноз учора на прес-конференції озвучив Олексій Кучеренко, колишній міністр із питань ЖКГ, голова Спілки власників житла України. Щоправда, коли саме настане цей час «ікс», експерту спрогнозувати складно. Каже: при вирішенні цього питання підключається і політична складова. І передбачити, який вона матиме ефект, просто неможливо. Та, найімовірніше, цифри в наших квитанціях за теплопостачання зростуть уже після закінчення опалювального сезону.
Колишній міністр переконаний: підвищення тарифів на комунальні послуги — неминуче. Більше того, для цього, мовляв, існує і низка об’єктивних економічних причин. Та, щоби це зрозуміло, а головне — нормально сприйняло населення, із людьми потрібно говорити. Відверто розповісти про те, чому планується підняття цін, і що найважливіше — довести, що іншого виходу немає. Та от чи підуть на такий контакт влада та так звані «надавачі» компослуг — питання. Тому розпочати цю розмову Олексій Кучеренко вирішив самотужки.
Отож чому потрібно піднімати тарифи на «комуналку»? Перед тим, як відповісти на це запитання, чітко визначимо: надалі йтиметься про найдорожче на сьогодні благо цивілізації — централізоване теплопостачання. 
Оплата саме цієї послуги становить близько 50 відсотків розміру всієї «комуналки» середньостатистичної української сім’ї. 
Так от, цей тариф має кілька специфічних рис. І головна полягає в тому, що він на дві третини залежить від вартості газу. Та попри те, що ціни на блакитне паливо зростають, як результат — дорожчає і вартість гігакалорії тепла, розцінки на кінцеву послугу з теплопостачання для населення у багатьох містах країни не піднімаються. Через це виникає так звана різниця у тарифах. Її береться покривати держава. «За нинішній рік ця різниця становить 16 мільярдів гривень. Це колосальна сума, яку на себе бере бюджет. І аби її виплатити, Україна запозичує кошти. Які потім нам та нашим дітям доведеться усе життя повертати», — каже О. Кучеренко.
Іншими словами, високі ціни на газ — це об’єктивна причина, чому мають зрости тарифи на теплопостачання. На цьому можна було б ставити крапку, якби не але... Тарифи зараз піднімати не можна, і на це є також кілька причин. Перша — перед тим, як примушувати українців оплачувати дорогий російський газ, потрібно знайти, а куди ж дівається той, який видобувають в Україні.
— Поки Україна не розбереться, де дівається 20 млрд. кубів українського газу, які мали б іти на комунальні послуги, говорити про подальше підвищення цін на газ для підприємств ТКЕ не припустимо. Ще один аргумент, який дає нам право вимагати не підвищувати тарифи, — це відсутність лічильників. Причому як на самих підприємствах ТКЕ, так і на входах у житлові будинки. Зараз на більшості підприємств теплокомуненерго розрахунок відбувається так: вони знають, скільки спожили газу; далі за магічними формулами радянських часів переводять кількість цього газу в гігакалорії, потім усе це ділять на метри квадратні й кажуть: «Населення, ви нам винні стільки-то». Це — грабіж і шахрайство стосовно народу.
Саме тому, переконує експерт, в ідеалі було б спочатку запровадити стовідсотковий облік тепла — як виробленого, так і спожитого. Дати можливість українцям економити. І лише потім говорити про підняття тарифів. Та хто сказав, що життя в Україні ідеальне?
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.