Днями заступник керівника апарату парламенту Володимир Яловий (на знімку праворуч) та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт привітали 115 інтернів Програми стажування у Верховній Раді та центральних органах виконавчої влади у 2012—2013 роках.

Зокрема, В. Яловий зазначив, що допомога інтернів стала невід’ємною частиною функціонування апарату. Адже вже 17 років вони є достойним кадровим резервом не лише для парламенту, а й для інших органів державної влади. Залучаючись до роботи, яка включає підготовку аналітичних матеріалів, порівняльних таблиць для законопроектів, ведення документації тощо, а також отримуючи ґрунтовні знання у законотворчій сфері, молоді спеціалісти готуються до виконання серйозних державницьких завдань у майбутньому. Крім того, підкреслив він, залучення інтернів до роботи у Верховній Раді дає змогу вливати свіжі ідеї в діяльність структурних підрозділів апарату, що є не менш важливим за будь-які функціональні робочі моменти.

Також, за його словами, на увагу заслуговує розвиток лідерських якостей молодих українців. Інтерни мають змогу поспілкуватися з відомими особистостями. Такий форум молодіжного лідерства дає можливість сформувати в інтернів розуміння сучасної політичної, економічної, культурної ситуації в країні та зробити свій внесок у майбутнє.

В. Яловий відзначив високий рівень освітньої підготовки, знань процесів, що відбуваються в нашій державі, та потужну мотивацію нинішніх учасників Програми до застосування своїх сил та енергії на користь суспільству.

«Переконаний, що ця програма принесе вам і професійне, і особисте зростання, відкриє нові горизонти світосприйняття, стане підґрунтям для подальших досягнень та звершень у вашому житті», — сказав він, звертаючись до інтернів.

У свою чергу Д. Теффт, вітаючи учасників Програми, нагадав слова Президента США Барака Обами, які він сказав у своєму виступі після президентських виборів: «З моменту завершення вашого голосування роль громадян у нашій демократії не закінчується. Америка ніколи не сповідує принцип, що може бути зроблено для нас, але сповідує принцип, що ми можемо зробити разом через важку та повну розчарувань, але вкрай необхідну, роботу самоврядування. Саме цей принцип є основоположним для нас».

На думку посла США, це саме той принцип, на якому ґрунтуватиметься те, чим займатимуться інтерни. «Ви, як громадяни, котрі задіяні в національних демократичних процесах, матимете шанс щоденно працювати з Верховною Радою. Сприймаючи нагоду проходження стажування в парламенті або виконавчих структурах, ви берете на себе відповідальність та зобов’язання, пов’язані з перебуванням на державній службі», — зазначив він.

Безумовно, важливо те, каже Д. Теффт, що дехто з ваших попередників залишився працювати на державній службі, включаючи тих, хто був обраний до парламенту. Стажування дає нагоду повніше зрозуміти відповідальність активної громадської позиції.

«Якщо ми плануємо зробити цю програму сталою, то треба забезпечити її надійним джерелом фінансування. Сподіваюсь, що парламент візьме на себе фінансові зобов’язання підтримувати Програму і передбачить відповідну статтю видатків у своєму бюджеті. Адже така підтримка буде неоціненною для стажерів, які проживають в інших містах країни», — наголосив посол США.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Довідково

Програма стажування у Верховній Раді розпочалась у липні 1995 року за спільної ініціативи Асоціації колишніх членів Конгресу США і Верховної Ради України за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD). З 2000 року адміністрування Програми стажування перейшло до Програми сприяння парламенту України університету Індіани, а з вересня 2008 року — до Програми розвитку законотворчої політики (ПСП ІІ).