Завтра — День працівників сільського господарства

Хліборобський рік видався складним і посушливим. І взимку, і навесні, і влітку не раз виникало питання: чи буде країна з хлібом? Та все ж таки аграрії зібрали непоганий урожай — попри негоду, політичні та інші катаклізми.

Цьогорічні природні та економічні труднощі не стали на заваді українському селянину, його щоденній копіткій праці, зазначив з трибуни Національного палацу «Україна» Президент Віктор Янукович, вітаючи аграріїв з професійним святом.

Глава держави підбив підсумки й окреслив перспективи розвитку агросектору:

— Розмір цьогорічного врожаю, незважаючи на складні погодні умови, прогнозується на рівні близько 46 мільйонів тонн зерна, що стане третім результатом за роки незалежності. Найбільш вагомий внесок в український коровай забезпечили господарства Вінницької, Київської, Черкаської та Полтавської областей, які отримали понад три мільйони тонн зерна.

На думку Президента, «покращується ситуація у тваринництві: збільшилося виробництво молока і м’яса. Вперше за останні роки спостерігається приріст поголів’я великої рогатої худоби».

Цьогоріч роботою агросектору, переконаний Віктор Янукович, задоволена й міжнародна спільнота: «Україна, за висновками іноземних експертів, є однією з п’яти країн, що мають можливості для прориву в розвитку агропромислового комплексу. Передбачається, що обсяги виробництва у вітчизняному аграрному секторі в найближчі десять років зростуть майже на 30%».

Звісно, «щоб перетворити ці прогнози на реальність, необхідно вирішити низку складних проблем. Ми повинні сформувати конкурентоспроможний агропромисловий комплекс, який дозволить Україні посісти провідні місця на світових продовольчих ринках та гідно відповісти на глобальні виклики сьогодення. Світовий ринок продовольства дає позитивні сигнали. З 1990 року обсяг світового імпорту основних видів продукції тваринництва подвоївся. Сьогодні населення світу перевищує 7 мільярдів осіб, а до 2042 року воно може зрости до 9 мільярдів. Наслідком цього стане розширення попиту на продовольство щонайменше на третину.

Це — історичний шанс для України, і ми повинні використати його, щоб зайняти провідне місце на ринку продовольства».

Також напередодні професійного свята майже сто працівників сільського господарства удостоєні державних нагород. Незважаючи на озвучені успіхи на ланах та фермах, аграріїв, достойних отримати звання «Герой України», влада не побачила. Чи то саме звання вже так знецінилося, що навіть не знайшлися бажаючі його придбати.

Найвищою відзнакою цьогоріч був орден князя Ярослава Мудрого ІV ступеня. Його Президент вручив Дмитру Костянтиновичу Моторному (на знімку), голові приватно-орендного кооперативу «Зоря», що на Херсонщині. Знаному аграрію нещодавно виповнилося 85 років. Це, власне, і стало приводом для нагородження. Двічі Герой Соціалістичної Праці, Герой України Дмитро Моторний укотре наголосив: на півдні країни треба відновлювати систему зрошення, тоді й хлібний лан стане щедрішим...

Орденом «За заслуги», зокрема, відзначено Мафту Федоряк, доярку СВК «Зоря», Чернівецька область; Михайла Богайчука, тракториста сільгосптовариства «Перше травня», Херсонська область; орденом княгині Ольги — Неонілу Стаднік, голову ФГ «Пролісок», Хмельницька область. Медалями «За працю і звитягу» — Ігоря Мошака, тракториста товариства «Зелена нива», Чернівецька область; Ніну Артюх, оператора машинного доїння товариства «Смотриківське», Полтавська область; Анатолія Бутимова, водія товариства «Бочечківське», Сумська область; Анатолія Якубенка, механізатора ФГ «Новоселиця», Черкаська область.

На урочистостях побувала Галина КВІТКА.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).