Його надходження депутати очікують найближчими днями
 
Наступного тижня Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі. Які законопроекти парламентарії розглядатимуть і як працюватиме сесія, «Голосу України» розповіли народні депутати, які представляють різні політичні сили.
Михайло ЧЕЧЕТОВ (фракція Партії регіонів):
— Найголовніше питання — це бюджет країни на наступний рік. Саме нинішня каденція депутатів повинна виконати цю місію. Надходження проекту держбюджету в парламент очікується найближчими днями — суботу або понеділок. Крім того, сподіваємося розглянути питання про зміни до виборчого закону. Як відомо, було ухвалено рішення про перевибори в п’яти округах. Шляхом перерахунку голосів зараз ми правди не знайдемо. Коли є сумніви, ніхто не допоможе. Тут потрібні тільки перевибори. Народ повинен сам удруге оголосити переможця. Ще один момент. Ці вибори будуть максимально об’єктивними. У 225 округах складніше проконтролювати процес, а коли їх п’ять — по одному в столиці й Черкасах, Київській, Черкаській та Миколаївській областях, — то з’їдеться стільки спостерігачів і журналістів, що там уже ніякої фальші не буде. Вони відбудуться максимально прозоро — як громадяни проголосують, так і буде. Стосовно того, що п’ять людей не зайшли в новий парламент. Свого часу, в 1994 році, я обирався за мажоритарною системою, тоді в парламент зайшло 315 депутатів. Дообирали їх протягом року. А парламент тим часом працював.
Паралельно з Верховною Радою працюватиме й робоча група, яка займеться підготовкою першого засідання нової каденції. Приміром, приїжджають депутати, їх же треба кудись розселити. Якщо раніше більшість обранців була з Києва, то тепер багато іногородніх. Потрібно також вирішити питання, як фракції розмістяться в сесійному залі. Щоб новий парламент не втратив час на старті, ця група має все підготувати.
Щодо кількості пленарних днів, то це питання вирішить погоджувальна рада. Є дуже багато питань, які не є соціально резонансними, але, проте, мають відношення до економіки і на їх розгляді наполягає Кабмін. Отож на погоджувальній раді ми чітко визначимо, як працюватимемо.
Катерина Ващук (фракція Народної партії):
— Напевно, розглядатимемо проект держбюджету на наступний рік. Крім того, подано законопроект про перевибори народних депутатів, щодо якого також маємо визначитися. Звісно, буде ще низка нагальних законопроектів — усе в понеділок вирішуватиме погоджувальна рада. Так само як і щодо кількості пленарних днів. Не виключаю варіанта, що це буде один день. Але якщо йтиме бюджет, то, мабуть, одним вівторком не обійтися.
Сергій СОБОЛЄВ, перший заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина»:
— Наступного тижня, скоріш за все, буде останній пленарний день нинішнього парламенту. І одне із ключових питань, яке терміново вноситься Партією регіонів та їх союзниками, — це спроба узаконити незаконні повторні вибори на тих округах, де були найбільші фальшування. Тому наша позиція однозначна: ми голосувати за це не будемо, бо вважаємо, що ЦВК має всі підстави встановити результати виборів у цих округах і оголосити переможцями представників партій «Батьківщина» і «Свобода» у всіх п’яти округах, оскільки збереглися протоколи з мокрими печатками.
Із держбюджетом-2013 взагалі дивна ситуація. Ніхто його не бачив із 15 вересня, коли голосно Азаров заявляв, що бюджет у парламенті. Але бюджет у парламенті був лише годину і далі назад поїхав в уряд. Що будемо обговорювати, якщо досі жоден депутат не бачив проекту бюджету? Це взагалі дивує. Навряд чи вийде дискусія, тим більше голосування щодо проекту бюджету.
З боку опозиції вважаємо за необхідне обговорити ситуацію з курсом національної валюти — розпочався неконтрольований обвал гривні. А також ситуацію на ринку цін, питання економічного падіння, неконтрольовані процеси зростання цін на товари першої потреби. Як може бути так, що нам дев’ять місяців звітували про економічне зростання, а за один місяць падіння перевершило все зростання за цілий рік. Ось ці питання треба проговорювати на сесії. Без сумніву, також треба призначати вибори у столиці України, бо Київ уже рік фактично живе без міського голови. А якщо не брати до уваги прогульника Черновецького, то вже фактично три роки. І Київрада вже давним-давно прострочила свої повноваження. Але чомусь жодних рішень не ухвалюється. На ці дні можна було б зробити реальний графік роботи, який виправив би ситуацію в економічній та соціальній політиці в державі.
Ксенія ЛЯПІНА, фракція «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Верховна Рада у старому складі не має морального права приймати будь-які доленосні рішення, такі як бюджет чи такі, як вона вже прийняла, — скажімо, закон про референдум. На мій погляд, це демонструє гру під ковдрою, намагання протягнути щось через парламент, який насправді вже не відповідає очікуванням громадян України, їх вибору. Краще, щоб Верховна Рада жодних суттєвих законопроектів за останній тиждень не розглядала, бо це нечесна гра. Має формуватися новий парламент відповідно до результатів виборів, сформуватися його структура, і тільки тоді Верховна Рада матиме право розглядати такі документи, як бюджет. Тим не менше, на мій погляд, спроба провести бюджет через стару Верховну Раду буде. І, скоріш за все, провести зміни до закону про вибори, щоб вирішити колізію у п’яти округах, де треба робити перевибори, хоча законних підстав для цього нема. Під кінець Верховної Ради, яка вже не відповідає вибору громадян, можуть бути ухвалені досить резонансні рішення, які матимуть не разовий характер для вирішення конкретної проблеми, а системні наслідки. Партія регіонів підготувала проблемний законопроект, який дуже абстрактно визначає, що підставою для перевиборів є неможливість установити результати. У нас є великі побоювання, що таке формулювання, в одному випадку, може призвести до позитивних наслідків, але в іншому — до вкрай негативних наслідків. Тобто якщо наступні результати виборів не задовольнять ЦВК політично, може настати абстрактна неможливість установити результати, і це буде способом для маніпулювання результатами виборів. Чим скоріше завершить роботу стара Верховна Рада, тим краще.
Володимир Каплієнко (група «Реформи заради майбутнього»):
— На наступному пленарному тижні не розглядатимуться земельні питання, а буде спроба порушити питання, які були відхилені на минулому пленарному тижні. Чув я про те, що нібито хтось намагався внести законопроект про продовження потурання українською мовою, але його у порядку денному немає.
22 листопада планувалося внесення державного бюджету до парламенту. Наскільки ця інформація відповідатиме дійсності, нині залежить від Голови Верховної Ради.
Також говорять про зміни до виборчого законодавства, але в порядку денному, який я бачив, такого законопроекту немає. Безумовно, треба вносити зміни до виборчого закону. Це стосується п’яти округів, де не було визнано волевиявлення. Представники депутатської групи «Реформи заради майбутнього» підготували такі зміни, але чи розглядатимуться вони в парламенті — суто політичне рішення.
Верховна Рада працюватиме не менш ніж чотири дні, а скоріш за все — повний тиждень.