Українська і болгарська команди перебувають у дещо різних ситуаціях. У відбірному турнірі до чемпіонату світу-2014 у Бразилії наш суперник виступає досить успішно. Він не програв жодного матчу і посідає друге місце у групі В слідом за збірною Італії. У нас, як відомо, показники значно скромніші: дві гостьові нічиї — з Англією та Молдовою і домашня поразка від Чорногорії. Маємо п’яту позицію в турнірній таблиці, позаду нас лише Сан-Марино.

Здавалося, що і в Софії українцям буде непереливки. Але тільки протягом перших стартових хвилин активнішими були болгари, а потім уже наші футболісти здебільшого володіли ініціативою і демонстрували досить привабливу гру. Звичайно, були помилки, відчувалася втома багатьох гравців, котрі віддали чимало сил у чемпіонаті країни та єврокубках.
Але подібна ситуація не така вже й незвична. Щоб мати досягнення, позитивні результати, сучасний футбол передбачає і серйозні навантаження. Але на стадіоні «Васил Левський» наші хлопці явних похибок не припускалися. І їх варто похвалити за це, як і за те, що, попри товариський статус поєдинку, вони діяли самовіддано і з великим бажанням.
Періодами українці демонстрували цілком пристойні командні дії. А під кінець першого тайму їм вдалося забити переможний гол. Після подачі кутового Ротанем влучно головою пробив Кучер. І це справедливо. То була нагорода за сумлінність і бойовитість.
— Намагаємося вигравати в кожному матчі, — сказав Олександр Кучер. — Але не завжди виходило. Мій гол — невипадковий. Перед матчем тренер просив підключатися на розіграші «стандартів». Усі хлопці, які приїхали до Софії — молодці. Приємно, що рік ми закінчили на мажорній ноті...
На запитання журналістів після виграного поєдинку охоче відповів і Олександр Заваров:
— На жаль, було мало глядачів. Можливо, квитки були надто дорогі або час не той. Але цей факт мене засмутив, адже в Європі нині триває футбольний бум. Тепер про саму гру. Як її можна оцінювати, якщо в нас багато травмованих і тих, хто не відновився. Люди рухалися через «не можу». Але вони виконали великий обсяг роботи. Результатом задоволений. Головне, щоб хлопці після такої гри відновилися психологічно і були готові до матчів за свої клуби.
— Ви поводилися надто спокійно на лавці. Либонь, були впевнені в перемозі або тому що це ще не ваша команда?
— Лава запасних — це місце, на якому я відповідаю за гру. Що я можу зробити за два дні? Кричи — не кричи, а толку від цього жодного. А то нагримаєш — іще злякається. Усередині я переживав, хотів виграти. Емоцій не виявляв не тому, що не уболівав за хлопців. Думаю, що так було для них спокійніше. Ніхто нічого не зрозуміє, якщо буде істерика. У роздягальні робив підказки без емоцій. Була чоловіча розмова без усякого хамства — перед матчем і під час нього.
— Як змусили підопічних пресингувати?
— Отримав результати обстеження від лікарів. Знайшов золоту середину, щоб об’єднати хлопців разом і здобути результат. Пишаюся футболістами, бо всі вони сприйняли рекомендації, виявили характер, це дуже імпонує. Було б більше часу, ще б краще поставили гру. Але це проблема всіх тренерів збірних.
— Трохи здивували складом, бо не поставили Тимощука. Пояснить таке рішення. У вас, виходить, не існує недоторканих?
— Я поважаю всіх футболістів. Не має значення, де він грає. Може, й треба було поставити Анатолія у стартовому складі. Але думалося, що доведеться стримувати натиск болгар, а в другому таймі знадобиться виконавець, котрий зможе заспокоїти гру. Можливо, трохи ризикував, адже Тимощук рідко виходить на заміну в збірній. Однак він зробив своєї справу, йому не треба двадцять разів щось повторювати.
— У вас залишилося бажання і надалі працювати зі збірною?
— Мені незручно про це говорити. А сьогодні я відчув приємні емоції, довідався, як готуються і чим живуть футболісти. Я їм усім та їхнім клубам бажаю, щоб вони увесь час мали гарний вигляд. Це найголовніше.
— Які шанси у цієї збірної вийти з групи на ЧС-2014?
— Складне запитання. Я сподіваюся, що гравці повинні пропустити через себе всі вимоги сучасного футболу. Потрібно добре працювати, приїжджати без травм до збірної й горіти цією думкою. Можна провести 500—600 матчів за клуб, заробити багато грошей, але якщо футболіст не зіграє на чемпіонаті світу, то через день про нього забудуть.
...Тепер наша збірна йде на канікули. Свій наступний поєдинок у відбірному циклі вона проведе аж 22 березня наступного року проти команди Польщі на її полі.
Фото Павла КУБАНОВА (із Софії, спеціально для «Голосу України»).
З м’ячем досвідчений Руслан Ротань, після його подачі з кутового українці забили переможний гол.