Спілкування — одна з базових потреб людини в суспільстві. Розвиток системи комунікацій, поряд із транспортною та енергетичною, має вирішальне значення для прогресу цивілізації. І сьогодні саме таким постає перед нами цивілізований світ, об’єднаний видимими і невидимими каналами зв’язку.

Галузь телекомунікацій, яка є однією з основних складових економіки України, не лише стабільно наповнює держскарбницю, а й забезпечує незмінне збільшення доходів від реалізації послуг в основних сегментах. Так, лише за 

9 місяців 2012 року вітчизняні зв’язківці заробили 38,5 мільярда гривень. Державна казна отримала на 1,2 мільярда гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року. Тож поточний рік обіцяє стати ще більш успішним.

Активно зростаючий ринок потребує оперативного реагування з боку держави щодо корекції діючого регулятивного середовища з метою створення найкращих умов для розвитку. В нинішньому році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), використовуючи досвід європейських регуляторів, розробила низку нормативно-законодавчих актів з урахуванням інтересів споживачів, операторів та держави. Серед них: правила надання та отримання телекомунікаційних послуг, правила здійснення діяльності з надання послуг до Інтернет; нормативні документи, що регламентують доступ операторів до житлових споруд та кабельних каналізацій електрозв’язку; проект закону, що встановлює засади спільного використання інфраструктури мереж різними операторами; вдосконалено процедуру отримання дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів; підготовлено новий порядок здійснення державного нагляду тощо. 

Пріоритетним завданням для НКРЗІ є створення умов для подальшого розвитку галузі та надання їй необхідного державі вектора для впровадження загальнодержавних програм, які передбачені економічними реформами, що були проголошені Президентом. Найактуальнішим питанням є надання можливості отримання кожним громадянином високоякісних послуг зв’язку, що можливо лише за умови створення додаткових мотивацій ІКТ-бізнесу для розвитку своїх мереж і розширення діяльності в сільській місцевості та важкодоступних районах. Саме такий принцип закладено в запропонованому Національним регулятором законопроекті щодо створення Фонду загальнодоступних телекомунікаційних послуг. Таке рішення дає змогу без залучення бюджетних коштів стимулювати операторів ринку до розгалуження своїх мереж і забезпечити населення телекомунікаційними та інформаційними послугами.

Процеси, що відбуваються в галузі, дедалі більше набувають характеру глобальних суспільних явищ, адже процес взаємодії держави та суспільства відбувається саме за посередництва галузі інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), і саме від стабільності її функціонування та розвитку залежить виконання таких державних програм, як спрощення надання адміністративних послуг, підвищення якості освіти, медичного забезпечення, розвиток електронної торгівлі тощо...

І сьогодні український ринок телекомунікацій має значний потенціал, накопичений роками сталого розвитку, що надасть нового імпульсу розвитку економіки країни та суспільства.

Фото надано НКРЗІ.

ДОСЛІВНО

Голова НКРЗІ Петро ЯЦУК:

«Ми сьогодні оновлюємо нормативну базу для того, щоб оптимізувати ліцензування, дати підприємцям можливість легшого входження на ринок і при цьому встановити єдині правила роботи у сфері телекомунікацій» .

Під час засідання НКРЗІ розглядали актуальні питання телекомунікацій