Охочим прийдешній Новий рік зустріти не на дивані перед телевізором, а на гірськолижному курорті, варто поквапитися. Вільні місця на святкові дні, запевняють туроператори, розлітаються на очах. Уже в середині жовтня було проблематично замовити тур на перші числа січня, приміром, у Славське — популярний вітчизняний гірськолижний курорт. Так само тануть пропозиції й до Буковеля та Драгобрата. Про це вчора під час прес-конференції розповіла Олена Бухно, член Президії асоціації лідерів турбізнесу України.

 

Серед європейських гірськолижних курортів цього року популярністю користуватимуться так звані бюджетні варіанти в Болгарії та Словаччині. Хто має кращу матеріальну «базу», може вирушити до гір Австрії, Франції, Швейцарії та Андорри. «Зараз ще можна знайти гірськолижний відпочинок в Австрії за помірними цінами, подекуди навіть нижчими, ніж на деяких наших курортах», — каже Олег Пікерський, представник Всеукраїнської асоціації туристичних операторів.

Одне слово, туроператори готові відправити будь-кого й будь-куди. Усе впирається у фінансові можливості туриста. Так, згідно із пропозиціями, розміщеними в Інтернеті, тур на двох на 7 днів із заїздом 2 січня на курорт Славське коштує близько 5 тисяч гривень, Буковель — від 10 тисяч. А за десять днів на болгарському гірськолижному курорті Пампорово доведеться викласти понад 600 євро (з авіаперельотом — удвічі дорожче).

Між тим, якщо ви просто хочете покататися на лижах і для вас не принципово робити це в перші тижні січня, то ви маєте всі шанси зекономити. За підрахунками Олени Бухно, тури в несвятковий період будуть на 10—15 відсотків дешевші.

Тим, хто вже пакує речі, слід пам’ятати про такі потенційно проблемні моменти подорожі у святкову пору: традиційний дефіцит залізничних квитків у західному напрямку, можливі черги в посольствах і обов’язковість страхування. Навіть, якщо кататися на лижах ви збираєтесь в Україні. Адже, переконує Мирослав Бойчин, представник ПАТ «Європейське туристичне страхування», небезпека в Україні для туристів така сама, як і закордоном. До того ж, не дуже різниться й вартість медобслуговування. «Минулого року один страховий випадок у Славську обійшовся нам у 15 тисяч гривень. Швидка допомога (яка там приватна) за транспортування застрахованої особи з Буковеля до Яремчого виставила нам рахунок у 1200 гривень. Це ціна, як у Австрії». У той час як вартість страхування по Україні, мовляв, становить усього 2—3 гривні на день. Тому пан Бойчин сподівається, що скоро питання «страхуватися чи ні?» перед подорожжю на гірськолижний курорт в українців взагалі не виникатиме.