Замість того, щоб спільно зупинити розгул браконьєрства, активісти й вартові порядку з’ясовують стосунки між собою
На Херсонщині бойова група «Правого сектору» у лісі влаштувала рукопашну зі слідчо-оперативною групою міліції. Активісти стверджують, що намагалися перешкодити перевертням у погонах, які кришують браконьєрську вирубку зелених насаджень, а міліція — що саме й затримувала браконьєрів. 
Жителі області пильно стежать за цим конфліктом з двох причин: по-перше, хижацьке знищення посадок у степових районах і справді набуло катастрофічних масштабів. А по-друге, головною діючою особою протистояння виявився той самий прибічник «Правого сектору» — студент Андрій Наливайко, арештований під час акцій протесту за обвинуваченням в убивстві офіцера міліції обласного управління МВС Олександра Кисилевського й пораненні ножем двох його товаришів по службі — його було звільнено після зміни влади в Україні. Андрій Наливайко стверджує, що співробітники міліції супроводжували «караван» з деревиною й напали на нього при спробі зупинити колону.
У викладі активістів «Правого сектору» історія має такий вигляд. «З лісу виїхали робітники, котрі пиляли дерева, і за ними три машини, які вони встигли завантажити. Останнім їхав міліцейський УАЗ, звідки вийшли невідомі. До них попрямував Андрій, який ніс чергування на посту. Помітивши його, невідомі направилися назустріч. Невідомий у костюмі (ідентифікований як виконувач обов’язків начальника Цюрупинського РВ УМВС Херсонщини Володимир Солодкий. — С. Я.) одразу схопив хлопця за барки, і почав наносити удари по печінці. Невідомі, котрі перебували поруч із ним (близько шести осіб, озброєні й у масках), також втрутилися й почали бити хлопця. Наливайко покликав на допомогу побратимів, і після їхньої появи міліція відпустила його» (цитата з повідомлення для преси).
Примітно, що співробітники Цюрупинського райвідділу міліції Херсонщини навідріз відмовилися коментувати ситуацію. Таке враження, їм було що приховувати. Відмовився від спілкування з кореспондентом «Голосу України» також    в. о. начальника райвідділу Володимир Солодкий, який після короткої телефонної розмови переадресував мене до сектору зі зв’язків з громадськістю обласного управління МВС. І тільки після того, як активісти «Правого сектору» самі розтиражували скандальну історію, на сайті УМВС з’явилися й офіційні коментарі прес-служби, що зовсім не збігаються з версією опонентів.
Хто кого кришував — далеко не головне
За фактом незаконної вирубки лісу й втручання в діяльність співробітників правоохоронного органу міліція почала кримінальне провадження. Розслідування контролює прокуратура, яка дуже цікавиться, що це за «невідомі особи» вивозять деревину цілими автоколонами і які в них контакти з місцевими вартовими порядку. Але проблема браконьєрства не вирішиться після того, як (і якщо) прокуратура з’ясує, хто зі «сторін протистояння» бореться із браконьєрством, а хто його кришує.
Хижацьке знищення зелених масивів на місці єдиної в Європі Олешківської пустелі, що захищають південь України від смертоносних суховіїв, спровоковане тим, що ці масиви охороняють чисто символічно.
— На закритому військовому полігоні останніми роками сосну й акацію пиляють усі, кому не ліньки. Адже справжнього хазяїна на полігоні немає — він тільки закріплений за однією з військових частин. На довершення всього, лісу за документами тут... теж немає. Державний акт на цю земельну ділянку оформлявся ще в 60-х роках минулого століття, а ліси для закріплення «блукаючих» пісків висаджувалися у 70-ті. І поки на полігоні не буде справжнього хазяїна, «нічийні» дерева продовжать безкарно вирубувати, — впевнена начальник лісового відділу управління лісового й мисливського господарства Херсонщини Леся Мельниченко.
Утім, такими само «сиротами» ліси залишаються не тільки на полігоні. Після ліквідації колгоспів і радгоспів на Херсонщині тисячі гектарів колись закріплених за ними насаджень не спромоглися передати у ведення держлісгоспів або органів місцевого самоврядування. Охорони тут як не було, так і нема, що любителі «дармових» дрівець тільки вітають. Останнім часом вони знахабніли настільки, що зводять «під нуль» навіть унікальні вільхові гаї в плавнях уздовж узбережжя Дніпро-Бузького лиману, що зміцнюють беріг. А вже на полігоні з бензопилою пройтися — це взагалі дрібниці.
Фото автора.
Цитата
«У чергову частину Цюрупинського районного відділу міліції надійшло повідомлення про те, що в лісовому масиві на території колишнього військового полігона невідомі здійснюють незаконну вирубку дерев. На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група. Міліціонери побачили, що в лісовому масиві перебуває група осіб, а також шість вантажних автомобілів, два з яких уже завантажено свіжозрубаною деревиною. Правоохоронці встановили, що зазначені особи не мають документів на вибирання лісу... Коли начальник Цюрупинського райвідділу міліції на службовому автомобілі виїжджав з лісу, його зупинив невідомий у масці із прорізами для очей. Невідомий поводився зухвало й неадекватно, грубо лаявся. Вийшовши з машини, начальник райвідділу відрекомендувався і запитав, у чому річ. Але невідомий чоловік штовхнув начальника міліції й став кричати убік лісу: «Хлопці, тут менти — стріляйте в них!». З лісу вибігли невідомі, близько тридцяти осіб. Це побачили співробітники спеціальної роти міліції й почали вимагати припинити протиправні дії. На зауваження й спроби встановити особи невідомі не відреагували й спробували спровокувати бійку», — йдеться в заяві СЗГ УМВС Херсонщини.
Цюрупинський ліс однаково страждає від пожеж і від браконьєрів.