Хоч щось на пам’ять

Осінь. З дерев у Дніпропетровську майже зовсім облетіло листя, нарешті оголилися і рекламні щити, з яких на нас так довго дивилися неабияк набридлі обличчя.
Пощастило тим, хто голосував за начальника Придніпровської залізниці Олександра Момота — їм на пам’ять про вибори залишиться оновлений проспект. Пощастило і тим, хто голосував за заступника голови облдержадміністрації Івана Ступака — він у своєму окрузі майже всюди відремонтував під’їзди. Щоправда, балувані виборці кажуть, що стіни пофарбували дешевою фарбою та сходи забризкали. А от заступник міського голови Ігор Циркін запам’ятається своїм виборцям хіба що чарівною усмішкою, великою кількістю рекламної продукції, солодкими сюжетами на місцевому телебаченні та обіцянками, обіцянками, обіцянками.
Я живу в окрузі, де балотувався Ігор Маркович, тому про те, як він вів виборчу кампанію, знаю не з чуток. Якщо коротко, то сміття із дворів у всьому Червоногвардійському районі вивозився після дзвінка в міськраду або особисто кандидатові в депутати, жодної насущної проблеми, як-от ремонт труб у підвалах або дахів, що протікають, він так і не вирішив, зате з якою чарівною усмішкою відкривав дитячі майданчики, профінансовані з міського бюджету! Втім, не він один.
Два вороги з однієї партії
Головна інтрига розгорнулася в окрузі 24. Там зіштовхнулися... два члени Партії регіонів. Анатолій Крупський, заступник міського голови Дніпропетровська, член ПР і побічно — команди Ріната Ахметова та самовисуванець, наближений до Віктора Пінчука Яків Безбах. Битва «гігантів» стрясала місто протягом усього передвиборного марафону. Тут було все. І однофамільці, і технічні кандидати, і звинувачення один одного в підкупі виборців. Телеканали, що належать Віктору Пінчуку, показали навіть сюжет, у якому голос, схожий на голос Анатолія Крупського, пропонує робітникові «Нижньодніпровського трубопрокатного заводу» стати технічним кандидатом і відтягнути голоси в конкурента. Словом, боротьба в окрузі, який багато років був вотчиною Пінчука, велася не на життя, а на смерть, і повністю дезорієнтувала дніпропетровців. Адже простому обивателю було незрозуміло, чому борються й так запекло обливають один одного брудом члени однієї партії?
На врочистому відкритті в Дніпропетровську заводу «Дніпросталь», де були присутні Президент України Віктор Янукович, Віктор Пінчук, Леонід Кравчук, Леонід Кучма й інші, я запитала в одного впливового в області члена Партії регіонів: «Коли ж це закінчиться, невже не можна домовитися?» І одержала відповідь: «Ми вже домовилися. Переможе Крупський».
Насправді переміг самовисуванець Яків Безбах, що все одно дозволило ПР зарахувати собі очки. Але й на цьому не була поставлена крапка. У місцевих ЗМІ в день голосування з’явилася інформація про те, що в 24-му окрузі продавали пиріжки за заниженими цінами (по 25 копійок) у палатках із символікою «Інтерпайпа», якими нібито отруїлося декілька виборців. Хоча вірніше було б написати «об’їлося», тому що шара для нашого народу, як відомо, меж не має.
Опозиціонер пішов у владу?
До речі, не обійшлося в цій боротьбі й без опозиції. Запитаєте, який зв’язок? А я от теж ніколи б не подумала, що кандидат від об’єднаної опозиції Вадим Гетьман зможе, наприклад, на п’ятій сторінці місцевої газети «Днепр вечерний» обуритися діями «УДАРу» і звинуватити його представників у тому, що вони зачистили округ (той самий — 24-й) під кандидата від влади. А вже на другій сторінці цієї само газети, нітрохи не вагаючись, заявити буквально наступне: «Я — Вадим Гетьман, був кандидатом у депутати від об’єднаної опозиції... На замовлення олігархів 24-й округ було зачищено опозицією від кандидатів «Батьківщини» і «УДАРу»... Я опозиціонер, і далеко не шанувальник Партії регіонів, але в ситуації, що склалася, я не бачу іншого виходу, крім як підтримати Анатолія Крупського».
Утім, чому дивуватися? Вадим Гетьман, як написано на його офіційному сайті, з 2006 року по теперішній час є заступником начальника Дніпропетровського обласного управління охорони навколишнього природного середовища, тобто має статус державного службовця. І лише людина з великою уявою могла би побачити в ньому опозиціонера. А тепер його, імовірно, на подяку за зроблену «послугу» призначено ще й замом до Анатолія Крупського, і, як заявлено, він курируватиме тарифи для населення. Тож чекаємо не дочекаємося, коли вони почнуть «дешевшати».
Ефективний бруд, за який не карають
Не обійшлося без пригод і в Дніпродзержинську. Кандидат від влади заступник міського голови Костянтин Гузенко так захопився боротьбою зі своїм конкурентом — народним депутатом від КПУ Сергієм Храповим, що ледве не пропустив уперед кандидата від об’єднаної опозиції, маловідомого Гліба Морохова, який несподівано набрав 15%. У Костянтина Гузенка ж найнижчий відсоток серед регіоналів-мажоритарників — 32,7.
А проти Сергія Храпова, першого секретаря Дніпропетровського обкому КПУ, який цього разу балотувався у Верховну Раду по мажоритарному виборчому округу №30, раптом ополчилася... теж комуністка, яку насправді давно, за словами Сергія Анатолійовича, виключили із КПУ. Округ також багато й регулярно посипали чорнухою, виданою величезними тиражами й під маркою таких відомих газет, як «Совершенно секретно», «Правда Приднепровья» тощо. Як уже писав «Голос України», у поширенні неправдивої інформації й підробок Сергій Храпов звинуватив центральний штаб Партії регіонів і звернувся в правоохоронні органи. Але, незважаючи на це, навіть мені під двері в Дніпропетровську буквально напередодні виборів принесли ще й «Комсомольскую правду», яка насправді нічого спільного з цим виданням не має.
До речі про чорнуху. Братам Кличкам і партії «УДАР» на Дніпропетровщині теж дісталося від майстрів цього нешановного жанру політичної реклами, який ще часто зустрічається. Хоча я щораз дивуюся: на що замовники цих «шедеврів» витрачають гроші?
Утім, на своє запитання я незабаром знайшла відповідь: в окрузі в Дніпродзержинську в Сергія Храпова, за підрахунками аналітиків, саме такий бруд відібрав мінімум 5 відсотків голосів. Отже, цей нечесний метод боротьби і нині є досить ефективним? Тим більше коли його автори та виконавці залишаються безкарними.
Сюрприз від «Свободи»
Отже, підіб’ємо підсумок. ПР, хоч і не без пригод, перемогла на Дніпропетровщині (35,79%). КПУ теж набрала свій гідний відсоток (19,38%). В об’єднаної опозиції — 18,38%. Не в програші залишився й «УДАР» (14,61%). Але справжньою сенсацією тут стала «Свобода», яка впевнено набрала 5,19 відсотка (порівняно з двома відсотками на минулих виборах). А в тому ж Дніпродзержинську результат у цієї партії — 6,72%. Хоча для тих, хто уважно стежить за політичним процесом, сенсації тут нема. Обласна організація ВО «Свобода» значно підтяглася, структурувалася і кількісно виросла в регіоні. Вона послідовна, проводить помітні акції. Але їй, мабуть, поки що не вистачає харизматичних фігур, які могли б скласти гідну конкуренцію кандидатам від влади на мажоритарних округах. Але, втім, у «Свободи» ще все попереду.
P. S. Наостанок ще про один випадок. Знову ж таки у моєму 25-му виборчому окрузі опозиція засікла момент укидання бюлетенів. На відео, розміщеному в Інтернеті, дуже добре видно, як до скриньки підходить худенька дівчинка в окулярах і вкидає пачку. Що це була за особа, хто попросив її це зробити — невідомо дотепер.
 
Дніпропетровськ.