У середині жовтня підприємницьке і партійне середовища Кіровоградщини були схвильовані неординарною подією — депутат обласної ради Микола Онул оголосив про вихід із фракції Партії регіонів. Пояснюючи своє рішення виборцям, депутат заявив, що вчинив так, бо не може більше миритися з податковим свавіллям стосовно підприємців, яке сьогодні відбувається в області. На його думку, бездіяльність обласної влади з цього питання, яка свідомо допускає неправомірні дії щодо підприємців, доводить економіку області до критичного стану.

«Протягом останнього часу до мене як до депутата обласної ради не раз зверталися підприємці області зі скаргами на систематичні порушення податкового законодавства з боку контролюючих органів: необґрунтовані нарахування штрафів, відсутність реакції на зауваження з боку підприємців, некоректне проведення позапланових перевірок, — розповів Микола Онул. — Таке ставлення відчуло і наше підприємство. Так, після проведеної позапланової перевірки податковим інспектором була озвучена сума донарахувань, в тому числі штрафних санкцій, майже на 2,5 мільйона гривень, а в отриманому акті ця сума чомусь збільшилась майже вдвічі. Крім того, в пред’явленому акті вказано порушення, які не мають жодного посилання на конкретні пункти чи статті законодавчих актів, згідно з якими їх вчинено. Порушуючи «Порядок оформлення результатів документальних перевірок із питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства», податкова не додала до акта жодного інформаційного документа. А всі намагання отримати будь-які розрахунки та пояснення з цього приводу були марні. З’ясувалося, що «нашого» податкового інспектора через тиждень після перевірки відправили «на підвищення» в обласну податкову. Ось такий дивний збіг».

М. Онул висловив претензії і до голови облдержадміністрації. Мовляв, підприємці не відчувають його підтримки у вирішенні своїх проблем, бо він бачить у цьому питанні лише економічну складову, вважаючи, що не треба змішувати економіку з політикою. Однак Микола Онул упевнений: на Кіровоградщині якраз має місце той випадок, коли політичні амбіції окремо взятих посадових осіб ставлять під загрозу економічний розвиток області. Це, за словами депутата, й підштовхнуло його звернутися по допомогу до Президента України.

Підприємство Миколи Онула також подало позов до суду з приводу повернення боргів за будівництво перинатального центру. За його твердженнями, такі борги становлять понад 1 мільйон 700 тисяч гривень, і розрахуватися з підприємствами, які залучалися до будівництва, має обласна влада.

Однак, на думку Миколи Онула, головне навіть не це, а те, що сьогодні такі порушення стосовно підприємців області мають уже системний характер, саме тому підприємці повинні об’єднатися, щоб протистояти податковому свавіллю, обстоювати свої права та економічну стабільність області.

Варто зазначити, що свого часу деякі з названих проблем справді порушувалися депутатами Кіровоградської міської ради, зокрема в колективному зверненні до Президента, Генерального прокурора, голови Державної податкової служби, голови облдержадміністрації і прокурора Кіровоградської області. Відповідь щодо закидів на адресу податківців дав голова ДПС у Кіровоградській області Ігор Вірієнко. Щоб не вдаватися в подробиці, зазначимо основний меседж: контрольно-перевірочна робота податковою службою проводиться виключно в порядку, визначеному Податковим кодексом України, а порядок оформлення результатів перевірок визначено його статтею 86.

З метою зменшення тиску на платників податків у рамках переходу від фіскальних методів роботи до сервісного обслуговування платників податківці області скорочують кількість перевірок суб’єктів господарювання з одночасним зміцненням податкової дисципліни. Перевірки сьогодні проводять лише після ретельної аналітичної роботи, детального вивчення податкової історії підприємств, які дають підстави для виходу на перевірку. Іншими словами, здебільшого перевіряють тільки тих, хто належить до так званої групи «ризику».

Що ж стосується документальної позапланової перевірки саме ТОВ «Будекспорт», яке очолює Л. Онул, то проводилася вона співробітниками органів ДПС із дотриманням вимог чинного законодавства у зв’язку з процедурою банкрутства. Усі виявлені порушення були зазначені в акті перевірки з відповідними посиланнями на порушення вимог норм Податкового кодексу України, законів України та інших нормативних документів (перелік опущено через великий обсяг інформації. — Авт.).

Також зазначено, що ТОВ «Будекспорт» востаннє раз перевірялося у квітні 2009 року за період з 01.01. 2006р. по 31.12. 2008р. Тож фактично перевірки підприємства здійснюються не частіше, ніж раз на три календарні роки. Що, на думку податківців, свідчить про неупереджений підхід до нього.

Яка зі сторін конфлікту діяла в законному руслі і як розвиватимуться події далі — а, судячи з усього, продовження буде, — покаже час.

 

Кіровоградська область.

P.S. 9 листопада відбулося засідання політичної ради обласної організації Партії регіонів. На ньому було прийнято не менш резонансні рішення: виключити з партії депутата обласної ради Миколу Онула, а заразом і його колегу Геннадія Іванова (колишній голова Вільшанської райдержадміністрації) та міського голову Олександрії Степана Цапюка. Мотивація — дії згаданих осіб дискредитують партію та ведуть до розколу. Рішення прийнято політрадою майже одноголосно.

Цифрові аргументи податкової

Протягом січня—вересня 2012 року проведено 496 комплексних документальних перевірок суб’єктів господарювання — юридичних осіб. Це на 112 менше, ніж за відповідний період 2011-го. Унаслідок проведення контрольно-перевірочної роботи з початку року донараховано 45,6 мільйона гривень узгоджених податкових зобов’язань, що на 12,9 мільйона гривень більше, ніж за січень—вересень минулого року.