Футбол. Роман Григорчук (на знімку) — тренер «Чорноморця», котрий за підсумками першого кола чемпіонату України йде на п’ятому місці, відповів на запитання.

 

— Як оцінюєте першу половину турнірної дистанції?

— Позитивно. Вважаю, що це успіх для «Чорноморця». Таке досягнення є наслідком хорошої роботи і підтвердженням того, що ми рухаємось у правильному напрямку.

— Чи можна стверджувати, що одеська команда сильніша за суперників, які розташувалися нижче в турнірній таблиці? Чи, може, ви їх переграли тактично?

— Зіграно тільки перше коло — 15 матчів. Предметно на цю тему варто поговорити після завершення чемпіонату. Попереду ще половина шляху, і багато що може статися. Піднятися на вершину легше, ніж на ній утриматися. Тобто зараз немає причин говорити про якісь досягнення. Взагалі нинішній сезон особливий. Он подивіться, скільки команд йдуть однією великою групою, переміщення всередині якої відбуваються майже після кожного туру. На місця в єврокубках зазіхають багато команд, які відстали від нас зовсім не на багато.

— Якщо ви вже заговорили про Лігу Європи, то чи стоїть перед «Чорноморцем» конкретне завдання потрапити до неї?

— У нашому клубі працюють люди амбіційні, які завжди дивляться вперед, ставлячи високі, але при цьому реальні завдання. Звичайно, мова нині не може йти про перше місце або про потрапляння до Ліги чемпіонів. Але потрапити до єврозони шанси маємо. Хоча і конкурентів вистачає. Однак віримо, що доб’ємося бажаного результату.

— Певним іспитом на зрілість і поєдинком за п’яту позицію в турнірній таблиці за підсумками першого кола був ваш поєдинок у столиці проти «Арсенала». «Чорноморець» виграв, а чи задоволені ви його грою?

— Важко розділити суто ігрові показники і результат зустрічі. Саме останній фактор головний, але досягається він через багато складників, про які ви запитуєте. Хоча прогрес у грі нашої команди спостерігається. На початку сезону нам довелося вислухати чимало критики на свою адресу. Але чому вона з’явилася? Тому що ми стали набирати менше очок, ніж навесні. Та все це емоції. Так, я задоволений грою проти «Арсенала», радий, що здобули у цьому поєдинку три очки. Це ідеальний варіант. Але були не гірші зустрічі у перших турах, коли результату не досягали і вислуховували оті докори.

— Що хотілося б покращити перед матчами, які залишились нинішнього року?

— Нам не треба щось «підтягувати». Фізично, функціонально гравці «Чорноморця» добре підготовлені. Однак завжди є можливість відточувати технічну майстерність. Адже ми створювали в останніх турах багато моментів, але їхня реалізація має бути вищою. Втім, працювати завжди є над чим. Це завдання не лише на тури, що залишились до зимової перерви. Це — мета на перспективу.

— У такому разі чи готовий «Чорноморець» перетворити переможну серію з чотирьох поєдинків на 7-матчеву? Грандів у найближчих турах календар вам не визначив...

— Знов-таки, це емоції. Я ніколи не думаю про якісь серії. Скільки ми виграли — чотири або п’ять поєдинків — я не акцентую увагу на цьому. Для нас завжди існує найближча зустріч, у якій ми зобов’язані показати все, на що здатні. І так щоразу. Хочу застерегти і гравців, і вболівальників від недооцінки «Говерли» — нашого наступного суперника. Там є кваліфіковані виконавці, які вже показали, що вміють гідно протистояти будь-якому супернику. На нас очікує дуже важкий матч...

Фото з архіву  «Голосу України».