Хокей. Минулої неділі в столичному Палаці спорту завершився передолімпійський кваліфікаційний турнір. Його переконливо, як кажуть, в одні ворота виграла збірна України, очолювана Олександром Куликовим. Нагадаємо, що у завершальному поєдинку наш колектив здолав свого головного конкурента — команду Польщі — 5:1.
— Нам поки що зарано розраховувати на перемогу над таким кваліфікованим суперником, як збірна України, — сказав кореспондентові «Голосу України» після зустрічі тренер поляків, російський фахівець (працював у збірній Росії асистентом у В’ячеслава Бикова, котра 2008-го і 2009 року ставала чемпіоном світу) Ігор Захаркін. — Для нас головним було подивитися, як збірна Польщі покаже себе у матчі з суперником високої кваліфікації. Можна сказати, що наша команда тільки вчиться.
Звісно, хотіли перемогти, але реально оцінюємо свої сили. Ми мали п’ять хвилин більшості, але не реалізували їх. А в другому періоді Україна швиденько розіграла зайвого. У цьому і є суттєва різниця у класі. Адже зрозуміло, що чудес на світі не буває. Тепер перед нами стоїть завдання вийти до елітного дивізіону чемпіонату світу-2014. У квітні на нас чекає турнір у Донецьку, де ми знову зіграємо з Україною.
До речі, ці польські хокеїсти вперше у житті зустрілися з гравцями НХЛ. В українській команді їх було двоє — Руслан Федотенко та Олексій Понікаровський...
А українська команда, зробивши лише перший крок, ще має довести свої претензії на участь у сочинській олімпіаді-2014 на значно вищому рівні. Як відомо, у неї попереду вирішальний відбірний турнір, де суперниками будуть збірні Білорусі, Данії та Словенії — представники вищого дивізіону світового хокею.
Ці змагання відбудуться в данському місті Войєнсі з 7 по 10 лютого наступного року. Доля українського колективу багато в чому залежатиме від того, чи зможуть зіграти за нього наші зірки — Федотенко і Понікаровський. Адже сьогодні ніхто точно не скаже, чи продовжуватиметься на той час локаут у НХЛ.
Але і в гіршому випадку збірній України слід ретельно та ґрунтовно готуватися до того іспиту. І вірити в свої сили і кінцевий успішний результат.
Фото Павла КУБАНОВА (спеціально для «Голосу України»).