Комуністична партія наполягатиме на скасуванні пенсійної реформи і внесе відповідний законопроект. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат від КПУ Петро Цибенко.
За його словами, наприкінці року, за найоптимістичнішими прогнозами, дефіцит бюджету Пенсійного фонду становитиме 15 млрд. грн.
Крім того, зауважив народний депутат, не треба забувати, що накопичувальна система від 10 до 20 років має працювати в режимі збирання грошей від людей. А тільки потім від неї почнеться віддача. Тому не потрібно сподіватися, що запровадження накопичувальної складової швидко принесе результат.
Він повідомив, що кількість громадян, які отримували пенсію у розмірі тисячі гривень і менше, на перше січня цього року становила 66%. Після внесення президентських ініціатив кількість людей, котрі отримують таку жалюгідну пенсію, зменшилась до 36%.
Відповідаючи на запитання, чи можливе скасування пенсійної реформи, парламентарій відповів, що не тільки можливо, а й необхідно.
За його словами, за проведення пенсійної реформи має відповісти не соціальний, а економічний блок уряду, бо пенсійна система не може працювати у відриві від економіки.
П. Цибенко наголосив, що пенсійна реформа не запрацює доти, доки не зміниться економічна ситуація в країні.
На думку представника Українського інституту публічної політики Максима Бороди, пенсійної реформи як такої і не було. Все те, що відбувалося, — це підготовка до неї. Адже системна, структурна реформа, за його словами, означає, що змінюються принципи пенсійного забезпечення. В даному випадку цього не відбулося.
Проблема в тому, зазначив експерт, що Пенсійний фонд належно не наповнюється. «Близько 60% економіки перебуває в тіні. Бізнес не сплачує податки і внески. У результаті чого більша частина економіки не працює на його наповнення. Тому очікувати, що систему можна покращити шляхом зменшення видатків Пенсійного фонду, мені здається, безпідставно», — зазначив він.
М. Борода підкреслив: якщо бізнес почне платити всі необхідні податки, то він не виживе. «Якщо бізнес не працюватиме в тіні, то зникнуть робочі місця. Насправді, щоб отримувати більше до бюджету Пенсійного фонду, потрібно збирати менше. Як, приміром, у Грузії і Казахстані, де бізнес сплачує податки від 10—15%. А у нас йдеться про понад 35% лише соціального внеску. Тому не дивно, що ми маємо такі проблеми», — сказав експерт.