Третина молочної продукції, представленої на українському ринку, — сумнівної якості. Такий висновок експертів Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». Чемпіоном з фальсифікації залишається згущене молоко. Несумлінні виробники таких консервів заміняють молочну сировину рослинною, найчастіше пальмовою олією. Під час останнього порівняльного тестування, проведеного Центром «Тест», до чорного списку потрапили шість із восьми марок вітчизняного згущеного молока.
— Цього разу ми тестували його за спрощеною схемою, — розповів на вчорашній прес-конференції директор центру «Тест» Валентин Безрукий. — У продукті шукали нехарактерні речовини: барвник діоксид титану, антибіотики, а також консерванти — бензойну та сорбінову кислоти.
— Сорбінова кислота в значних кількостях містилася у згущеному молоці «Ічня» та «Національний стандарт». Водночас обидва незаявлені консерванти містило згущене молоко «Білики» та «Премія», — каже експерт центру «Тест» Ніна Кільдій. — У невеликих кількостях (до 60 міліграмів на кілограм) бензойна кислота може міститися в будь-якому молочному продукті, але в цьому випадку були виявлені високі концентрації. Консерванти згубно впливають на мікрофлору шлунка й кишечника та можуть спричинити проблеми зі здоров’ям.
У трьох продуктах — марок «Білики», «Весела ферма» і «Мама Mіlla» знайшли барвник: діоксид титану, якого тут бути не повинно. Згущене молоко з натуральної сировини не потребує підфарбовування. У підсумку, всі перераховані марки в експертів одержали оцінку «погано». «Відмінно» заслужили тільки два зразки — згущене молоко «Першотравневого МКК» і «Easy§Good».
Експерти центру «Тест» продовжують вивчати регіональні особливості молочного ринку. Нещодавно вони побували в Кривому Розі, де купили 12 зразків молока (10 — у торговельній мережі та два — у бабусь на ринках). У двох «магазинних» зразках — «Доня» і «Ясне сонечко» було виявлено немолочний жир.
У пошуках натурального продукту господарки, як правило, прямують не до супермаркету, а на ринок. Але тут їх чекає розчарування. «В обох випадках куплене нами на ринку нібито домашнє молоко показало занадто підозрілу магазинну жирність — 2,5 і 3,2 відсотка», — пояснює Валентин Безрукий. — До того ж одна з бабусь продала експертам «домашнє» молоко, що містило... рослинні жири. «Швидше за все, це молоко просто винесли з якого-небудь заводу, — припускає Валентин Безрукий. — Навряд чи такий продукт вона змогла приготувати в домашніх умовах».
Зате будь-яка торговка може додати в молоко соду, — щоб довше не скисало. Чи нишком дати вам сепароване молоко, з якого вже знято вершки. Тож молоко «від бабусі» — не найкраща альтернатива магазинному продукту, запевняють експерти.
Близько 80 відсотків перевіреного експертами центру «Тест» згущеного молока виявилися фальсифікатом, серед вершкового масла і сметани — близько 30 відсотків. Покарати бракоробів непросто. «Радує те, що цього разу матеріали наших перевірок згущеного молока та оцту прийняв у розробку Антимонопольний комітет України, — каже Валентин Безрукий. — Сподіваємося, що за їхніми підсумками порушать кримінальні справи й винних буде покарано».
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.