Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) обурений відмовою парламенту підтримати внесення змін до Митного кодексу в частині зниження митного збору на ввезення м’ячів для ігрових видів спорту.

Конкретизуючи проблему, політик нагадав, що в чинному Митному кодексі митний збір на ввезення м’ячів для ігрових видів спорту сягає 20% і суттєво збільшує їх вартість. М. Томенко зазначив, що високі митні ставки не змогли стимулювати українське виробництво, а тому, зниження митних тарифів на шкіряні м’ячі не позначилося б на національному виробництві, однак зробило б цей товар більш доступним для споживача за ціною. Він додав, що особливо актуальним це є для шанувальників спорту з невисокими доходами та в населених пунктах, віддалених від спортивних об’єктів. Тоді як, скажімо, у сусідній Польщі на шкіряні м’ячі встановлені ставки ввізного мита у розмірі 2,7%.
М. Томенко нагадав, що 2012 рік проголошений в Україні Роком спорту та здорового способу життя. «Водночас сьогодні складається враження, що влада швидше створює умови по знищенню масового спорту і фізичної культури, аніж по його підтримці», — цитує політика його прес-служба.
Заступник глави парламенту також нагадав, що, реагуючи на численні звернення представників Асоціації спортивної індустрії та тренерів, вчителів і організаторів фізкультурних та спортивних заходів, він, за дорученням міжфракційного об’єднання «Здорова і спортивна Україна», спільно з народним депутатом Віктором Коржем вніс пропозиції привести митні збори до відповідного цивілізованого коефіцієнту, скориставшись, зокрема, і польським досвідом.
Водночас парламентський комітет на вимогу уряду цю поправку відхилив. «Таким чином, цей приклад ще раз підтверджує, що влада сьогодні розглядає спорт, як засіб заробітку для братнього бізнесу шляхом використання бюджетних коштів, — наголосив М. Томенко. — Коли йдеться про те, як інвестувати в оздоровлення, масовий спорт і підтримати фізичною культурою молодих людей, то такі проекти не підтримуються».