Футбол. Сьогодні у Софії відбудеться контрольний поєдинок національних збірних Болгарії та України. Перед відльотом нашої команди до болгарської столиці відбулася прес-конференція тренера збірної Олександра Заварова (на знімку).
— Усі запрошені прибули до розташування збірної, — повідомив Олександр Анатолійович. — Але маємо певні проблеми: температура у Коноплянки, травмовані Гусєв і Ярмоленко.
— Що потрібно збірній України, щоб вона грала, як у матчі з Англією в Лондоні?
— Насамперед треба опуститися на землю і почати все спочатку. Проаналізувати те, що відбулося, засукати рукава та працювати. Потенціал збірна має, вона здатна прогресувати і доводити, що знаходиться у верхніх шарах світової футбольної атмосфери. Зазвичай країни, в яких є сильні клуби, мають і могутні збірні. У нас поки все навпаки: провідні клуби не дають збірникам достатньо ігрового часу, що, безумовно, позначається на національній команді. Але, на жаль, іноземці у тих клубах поки вищі за рівнем.
— Які причини невдалої гри збірної у відбірних поєдинках проти Молдови і Чорногорії?
— З таким моральним і психологічним станом не можна було виходити на поле. Їм треба було на когось розлютитися — на мене, Блохіна, Баля або на когось іншого. І зіграти.
— Які завдання на матч із Болгарією?
— Виступити гідно. Провідні гравці збірної протягом останніх двох тижнів виступали в жорсткому ритмі. Болгарія, либонь, буде мотивованою і прагнутиме довести, що сильніша за нас. Конкретні завдання ставитимемо, виходячи із результатів тренувань.
— Чому до збірної викликані тільки два нападники, Роман Зозуля відсутній?
— У матчах з Молдовою та Чорногорією Зозуля нічого особливого не показав. Але не тільки він. Я не прибічник того, щоб у останній момент щось змінювати у складі команди. Втім, Зозуля — в реєстрі збірної і гратиме у майбутньому.
— Які шанси збірної України у відбірному етапі до чемпіонату світу-2014?
— Якщо вона припинить боротися тепер, то буде відкинута у футбольному плані років на п’ять назад. Такий розвиток подій неприпустимий! Шанси досягти бажаного результату є, але якщо будуть втрати через травми гравців, то буде важко. Хоча збірна — це такий рівень, коли треба приїжджати до неї та грати навіть зі зламаною ногою. Всіх суперників при потрібному налаштуванні можна перемагати.
— Який фахівець має очолити збірну України?
— Він повинен добре знати український футбол, бути в курсі справ в ньому. Іноземцю буде важко, тому що він не встигне по-справжньому поринути у наше футбольне життя, бо наступні відбірні матчі вже у березні. Вважаю, що біля керма збірної має бути українець, який знає і команду, і наш чемпіонат ізсередини. Знаю, що Коньков запропонував цю роль Андрію Шевченку. Він багато послужив українському футболу, тому має право очолити національну команду. Що швидше прийде до збірної новий тренер, то краще для справи...
Пряму трансляцію матчу з Софії вестиме телеканал «Інтер», початок о 18.00.
P.S. Коноплянка, Гусєв і Ярмоленко до Софії не полетіли.