Ухилення від призову до української армії на Херсонщині набуває тривожного характеру масового явища.

Якщо минулого року за період осіннього та весняного призовів на комісії без поважних причин не з’явилося 2376 юнаків, то навесні нинішнього «ухильників» налічувалося вже 2410 осіб, тобто майже стільки само, скільки за весь минулий рік. Скажімо, в Цюрупинському районі області, де військовий комісар погорів на хабарництві й постав перед судом, у 2011-му їх було 109, а навесні 2012-го — вже 141. Немає сумніву, що після завершення осіннього призову цей сумний показник збільшиться ще на кілька сотень осіб.

Юридично підкована молодь розуміє, що відповідно до вітчизняного законодавства за неявку на призов, а не на збірний пункт, їй загрожує лише невеликий штраф, і не з’являється до військкоматів за повістками. Причому на Херсонщині є і такі райони, де з «ухильників» навіть штрафи не стягують! Цілком логічно, що правоохоронні органи мають вагомі підстави вважати: саботаж призову часом фактично заохочують і самі ж недбайливі співробітники деяких військкоматів.

«У ході перевірок виявлено волаючі факти, коли офіцери військових комісаріатів у низці районів навіть не інформували органи внутрішніх справ і не просили їхньої допомоги для пошуку юнаків, які нехтують повістками. Така «робота» вже межує із посадовою недбалістю, за яку винні мають відповідати за усією суворістю закону», — зазначає в інтерв’ю нашому кореспондентові прокурор Херсонської прокуратури з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері Південного регіону Віталій Слободянюк (на знімку).

У військкоматах, щоправда, загрози для зриву осінньої призовної кампанії у зростанні кількості «ухильників» не бачать. У результаті скорочення армії і збільшення в ній контрактників шанси потрапити на строкову службу в Херсонській області має, у найкращому випадку, один із десятка призовників. «Покупцям» із військових частин поки що є з кого вибирати, та чи надовго?

Фото автора.