Редакція попросила голову Дніпровської районної організації Політичної партії «Зелені» Андрія ЯЩЕНКА (на знімку) прокоментувати ситуацію, що склалася в Гідропарку, відповісти на запитання: «Чому рекреаційна зона, місце відпочинку на очах КМДА перетворилася на один великий смітник — з наслідками, що з цього випливають?»
— Передовсім тому, що в Гідропарку немає господаря, котрий би відповідав за все, що в ньому коїться, благоустрій і забезпечення порядку. Колись парк був під віданням Дніпровської РДА і КМДА, але за часів правління пана Черновецького ці повноваження перебрала КМДА.
Дуже швидко Гідропарк почали розтягувати підприємці, які усвідомлювали, що хапати потрібно негайно і якнайбільше. Щодо благоустрою території, то знайти відповідального за це в КМДА стало неможливо: десятки служб — загубитися можна, а от відповідальних осіб, з яких можна було б запитати... немає!
Приміром, тих, хто підписував дозволи та угоди на незаконне встановлення МАФів і зведення капітальних споруд у зоні відпочинку. Та й досі триває розбазарювання цих земель. Не буде дивно, коли з’ясується, що чимала територія парку — власність громади Києва — їй уже не належить. Адже і нині кияни можуть потрапити не на всі пляжі: паркани, колючий дріт та охоронці, котрі пояснюють, що без дозволу... хазяїна туди — зась! Хіба є сумнів, що «хазяїн» має дозволи від КМДА на таке облаштування? Що, чиновники, котрі їх підписували, — масово некомпетентні?
Проблема ще й у тім, що влада досі не визначилась, яким має бути Гідропарк — з аквапарками, готелями, злощасними ТРЦ тощо? І чомусь чиновникам не спадає на думку, що він має бути парком! Щоправда, такі пропозиції лунають, але дуже вже несміливо. Дивно, до речі, що проблема Гідропарку не стала темою для обговорення киян. Але передовсім і негайно його потрібно передати єдиному господарю — Дніпровській районній адміністрації, яка б, за підтримки КМДА, навела порядок у цьому господарстві.
 
Від редакції
 
Пляжі Гідропарку вже спотворені самовільною забудовою, а Дніпро, його затоки та протоки перетворилися на водні артерії з пожвавленим транспортним рухом, перегороджені самовільно спорудженими причалами. Звертаємося до КМДА, Дніпровської екологічної прокуратури, Дніпровської транспортної прокуратури з вимогою негайно вжити заходів. Інакше цей куточок природи буде загублено назавжди.
 
«Пішохідна» зона  Гідропарку.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).