Про впровадження заходів, спрямованих на економію енергоносіїв, ішлося під час зустрічі в Житомирській міськраді з представниками норвезької компанії ENSІ (Energy Savіng Іnternatіonal AS). Проект передбачають реалізувати в чотирьох десятках бюджетних установ міста — це школи, дитячі садки, лікарня.
— Реалізація енергоефективних муніципальних проектів для Житомира особливо важлива у соціальних сферах, таких як освіта та медицина. Ми зацікавленні у скороченні споживання енергоносіїв, зменшенні плати за електро-енергію. Тому налаштовані на ефективну співпрацю та результативність, — зазначив Житомирський міський голова Володимир Дебой.
Проект «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира» передбачає різнопланові заходи: утеплення фасадів, дахів, заміну вікон, встановлення індивідуальних теплових пунктів, теплових насосів, індивідуальних котелень тощо. Здійснюватиметься це у співпраці із норвезькою компа-
нією ENSІ шляхом залучення коштів НЕФКО та грантового ресурсу Фонду Е5Р. До речі, міжнародна норвезька компанія має десятирічний досвід розробки енергоефективних проектів. Свої послуги вона надає у 27 країнах світу.
— Ми нині вивчаємо ситуацію у визначених соціальних закладах. Для цього збираємо показники енерговитрат. Що точніші вони будуть, то краще ми підготуємо енергетичне дослідження та економічні розрахунки, — зазначив старший керівник проектів ENSІ Любомир Червілов.
Під час зустрічі сторони обговорили особливості розробки та втілення проекту, строки виготовлення технічної документації та реалізації запланованого, а також необхідні для цього ресурси. І міська влада, і експерти норвезької компанії одностайні в тому, що заклади освіти, виховання та медицини першочергово потребують втілення заходів з енергозбереження.
Досвіду такої міжнародної співпраці в Житомирі вже набули, адже це другий проект, а згідно з першим нині триває модернізація системи зовнішнього освітлення вулиць міста шляхом заміни неекономних ламп розжарювання на світлодіодні ліхтарі та утеплення дитячого садочка №21.
 
Житомир.