Учора в Києві за участі Президента України Віктора Януковича під головуванням Генерального прокурора України Віктора Пшонки відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів на тему: «Забезпечення протидії злочинності та корупції в державі в умовах реформування кримінального процесуального законодавства».

Це зібрання відбулося напередодні набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України, який розпочне діяти з 20 листопада. Досі у нашій державі діяв КПК ще з радянських часів — зразка 1961 року. Ухвалення нового КПК було одним із зобов’язань України перед Радою Європи. Ухвалення цього важливого законодавчого акта довелося чекати не один рік.

Виступаючи перед учасниками наради, Президент заявив, що найближчим часом у державі має бути реалізована реформа правоохоронних органів. А втілення нового кримінального судочинства повинно привести до ґрунтовних змін в українській правовій системі, до модернізації стосунків між громадянином і державою. Цьому, на думку глави держави, має сприяти подальше розгортання судової реформи та реформи сектору безпеки і оборони, зокрема, і його правоохоронного сегменту. Наразі опрацьовуються нова редакція Стратегії національної безпеки України, Концепція реформування правоохоронних органів, які мають бути прийняті найближчим часом.

«Немає жодних сумнівів у необхідності масштабних перетворень у сфері кримінальної юстиції, — наголосив Президент. — Ми маємо активізувати реформи, забезпечити їх успішність».

Під час проведення реформ у правоохоронній сфері основний наголос, на думку В. Януковича, має бути зроблено на структурні перетворення: «Неефективні органи мають ліквідуватися, а ефективні — зміцнюватися, необхідно підсилити мотивацію для сумлінної роботи правоохоронців», — сказав він. Водночас Президент застеріг від необдуманого скорочення основної оперативної ланки в умовах непростої кримінальної ситуації. «Навпаки, ця ланка має бути ресурсно посилена за рахунок обслуговуючих та керівних підрозділів», — вважає В. Янукович.

«Якість роботи системи правоохоронних та судових органів має безпосередній вплив на рівень забезпечення прав і свобод людини, — наголосив Президент. — Тому помилки і необачливі кроки у цій царині мають надзвичайно високу ціну».

Серед позитивних новацій нового кримінального процесуального законодавства учасники наради називали впровадження принципів змагальності та рівності сторін, розширення процесуальних гарантій захисту прав людини, спрощення та удосконалення процедур досудового розслідування та судового розгляду, оптимізацію системи запобіжних заходів, ліквідацію можливості направлення справи на додаткове розслідування, запровадження нових різновидів кримінального провадження.

«Тільки коли людина, кожна людина, житиме в атмосфері безпеки і буде переконана, що її спокій, її права та свободи надійно охороняються, можна буде говорити про досягнення у сфері реформування кримінальної юстиції», — визнав Президент.

Глава держави також висловився за перегляд недосконалого та застарілого законодавства у сфері адміністративної відповідальності, зокрема, Кодексу про адміністративні правопорушення.

У свою чергу, Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що набрання чинності з 20 листопада новим Кримінальним процесуальним кодексом не позначиться на розгляді кримінальних справ, порушених щодо екс-прем’єра Юлії Тимошенко. На прес-конференції за підсумками наради він нагадав, що згідно з перехідними положеннями нового кодексу, всі кримінальні справи, направлені до суду до 19 листопада, розглядатимуть за нормами старого КПК.

Президент України Віктор Янукович (праворуч) і Генеральний прокурор України Віктор Пшонка на координаційній нараді керівників правоохоронних органів.

Фото Олександра КОСМАЧА (Укрінформ).