У понеділок ввечері опозиційні сили та їхні прихильники знову зібралися біля Центральної виборчої комісії. Вони не лише протестували проти фальсифікацій під час парламентських виборів, а й оголосили подальший план своїх дій.
«Ми готові як до парламентської, так і непарламентської боротьби. В тому числі й дострокового припинення повноважень нової Верховної Ради та Президента», — заявив народний депутат, глава Ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк на мітингу. За словами політика, «Батьківщина», ВО «Свобода» та «УДАР» не бояться перевиборів, але не визнають рішення ЦВК по п’яти округах, де опозиція виграла.
Ми, зазначив А. Яценюк, пройшли всі судові процедури в Україні. «Зрозуміло, що в Україні немає суду. Поки що наші суди — це місце для прийому грошей або телефонних вказівок». Відтак, опозиція звертатиметься до Європейського суду з прав людини. «Ми розуміємо, що на це піде не день і не місяць, але ми пройдемо всю процедуру і отримаємо справедливі рішення», — наголосив він.
Три опозиційні сили також вимагають притягнути до відповідальності суддів, членів ОВК і ДВК, прокурорів, голів облдержадміністрацій, всіх чиновників, які займались фальшуванням виборів. «Треба бути відвертим: насамперед повинен понести відповідальність той, хто сидить в кабінеті глави держави. Ми повинні робити все для дострокових парламентських і президентських виборів. І це наше спільне завдання», — наголосив він.
Наступний крок, за словами парламентарія, — відставка Кабінету Міністрів та Генпрокурора. Крім того, опозиційні сили вимагають звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. «Це наш пакет політичних вимог», — підсумував він.
«Ми зробимо все для змін у країні. Ми зробимо все для того, щоб ті, хто фальшували вибори, понесли відповідальність. Для того, щоб в Україні був не режим, а влада, яка належить українському народу, влада, яка піклується про своїх громадян, яка знає, що і як робити. І вона буде сформована трьома опозиційними партіями — «Батьківщиною», «Свободою» та «УДАРом», — підкреслив А. Яценюк.
Водночас, звертаючись до Юлії Тимошенко, політик закликав її припинити голодовку: «Юля, більше не голодуй. Вони тільки й хочуть, щоб ти голодувала. Ти нам потрібна сильна і здорова. Перед нами ще великі звершення. І ми разом з тобою зробимо їх».
Наступний мітинг опозиціонери планують провести у перший день роботи нової Верховної Ради.
Вл. інф.