Деякі міжнародні спостерігачі занепокоєні поствиборчим процесом в Україні, який був затьмарений порушеннями, затримками у підрахунку голосів та браком прозорості в роботі виборчих комісій. Про це йдеться у спільній заяві Високого представника ЄС з закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон і Європейського Комісара з розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле.
«Ці обставини додаються до відсутності реакції на недоліки та проблеми, що були раніше висвітлені в попередніх звітах ОБСЄ/БДІПЛ. Усі разом вони свідчать про погіршення у низці сфер порівняно з попередньо досягнутими стандартами», — йдеться у повідомленні представництва Європейського Союзу в Україні.
Порушення на виборах не можуть вести до самозаспокоєння. Зважаючи на публічні запевнення, дані минулого тижня Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, щодо розслідування скарг, які надходили під час виборів, ми очікуємо на швидкі та рішучі дії уряду та інших відповідних органів державної влади, зокрема, у напрямі розв’язання проблеми встановлення суперечливих результатів голосування у п’яти одномандатних виборчих округах. Ми також очікуємо, що це буде зроблено у діалозі з усіма політичними партіями, представленими у Верховній Раді, а також за допомогою приведення виборчого законодавства у відповідність до європейських норм і стандартів на основі Виборчого кодексу України.
Остаточний склад Верховної Ради України має відображати справжню волю українських виборців, переконані Кетрін Ештон і Штефан Фюле.
Вл. інф.