Юридичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи одноголосно схвалив пропозиції голови Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергія КІвалова з реформування роботи Європейського суду з прав людини.

Два роки тому ПА доручила парламентарію вивчити причини завалу справ у Європейському суді з прав людини.
У ході вивчення проблеми, за словами депутата, також були виявлені системні структурні недоліки в державах-учасницях, які й ведуть до проблем в ЄСПЛ.
А саме:
— невиконання ухвал національних судів; 
— жорстоке поводження з боку правоохоронних органів; 
— надмірна тривалість судових розглядів; 
— перевищення термінів попереднього затримання й невідповідність умов утримання на попередньому слідстві.
Як наголосив політик, для того, щоб виробити ефективні механізми оптимізації роботи суду й усунути структурні системні недоліки в державах-учасницях, в Україні було створено спеціальну робочу групу, до якої ввійшли понад тридцять кращих українських експертів-юристів.
«Наші пропозиції були такими: вести об’єктивну статистику. Тобто не оперувати абсолютними цифрами — кількістю скарг, що надійшли з тієї чи іншої країни, а опиратися на кількість населення», — повідомив Сергій Ківалов.
Його пропозиції, що стосуються реформи, були схвалені членами юридичного Комітету ПАРЄ.
«Проект С. Ківалова», як називають реформаторські пропозиції українського політика в юркомітеті, викликав заінтересованість присутніх, повідомляє прес-служба Партії регіонів. Особливо активно учасники обговорювали питання ведення обліку справ, що надходять до Страсбурга. Члени комітету прийняли доповідь Ківалова одноголосно. Також вирішили, що «проект С. Ківалова» буде винесено на сесію Парламентської асамблеї у квітні.