«Голос України» вже розповідав, що металургійний комбінат «Запоріжсталь» упродовж двох останніх років проводить конкурс соціальних проектів «Ми — це місто». Призовий фонд цьогорічного конкурсу — мільйон гривень. Його особливість у тому, що підприємство фінансує не наміри чи офісні витрати, а реальні роботи — «готовий продукт», так би мовити. 

І от 26 листопада в рамках згаданого проекту відбулося відкриття першої черги хортицьких східців. Реалізувала його група працівників Національного заповідника «Хортиця».

Варто додати, що у далекі 1930—40 роки, коли на Хортиці почав працювати Центральний інститут механізації сільського господарства, на архітектуру грошей не шкодували. Тому, окрім приміщення інституту в стилі «сталінського класицизму» збудували й велетенські сходи в бік Нового Дніпра. Аж різних 168 щаблин, які згодом Микита Хрущов назвав «архітектурною надмірністю». Але було красиво!

Та в останні роки інститут згорнувся до рівня відділення з керівництвом у Києві і переїхав на Правий берег Дніпра — у Хортицький район. Його ж приміщення на острові — законсервоване і покинуте, а східцями взагалі, мабуть, ніхто не опікувався з часів їх побудови. І ось за 50 тисяч гривень «запоріжсталівських» грошей вся ця краса відновлена.

Запоріжжя.