Соняшник залишається найрентабельнішою культурою. Незважаючи на складні умови його вирощування, які склалися нинішнього року, рентабельність виробництва, за даними «АПК-Інформ», становить 120%, перевищивши торішній показник більш як на 5%.
Водночас прибутковість основних сільгоспкультур значно нижча порівняно з показниками минулого року, що пояснюється істотним зменшенням урожайності ярових, найбільш постраждалих від несприятливих погодних умов під час вегетації, і подорожчанням матеріально-технічних ресурсів. Так, рентабельність вирощування ярового ячменю порівняно з 2011-м зменшилася на 12,8%, ріпаку — на 17,7%, кукурудзи — на 31%. Хоча врожайність озимої пшениці залишилася на рівні минулого року — 3 т/га, рівень її рентабельності дещо знизився — на 6,6%.
Варто зазначити, за останнє десятиліття Україна примножила обсяги виробництва кукурудзи й насіння соняшнику. За словами керівника служби проектів «АПК-Інформ» Родіона Рибчинського, «валовий збір кукурудзи за 2002—2011 роки в країні збільшився в 5,5 разу, соняшнику — в 2,7 разу». До того ж завдяки застосуванню сучасних технологій за останнє десятиліття врожайність кукурудзи зросла в 1,8 разу — до 64,4 ц/га, але все ще залишається нижчою від показників США та країн ЄС, де 2011-го у середньому з кожного гектара було отримано 92,4 ц і 74,5 ц відповідно. «Щодо врожайності соняшнику, то тут за зазначений період також відзначається позитивна динаміка: приріст цього показника оцінюється на рівні 53% — до 18,4 ц/га в 2011 році. Тобто, зазначає Родіон Рибчинський, наша країна обійшла провідного світового виробника соняшнику — Аргентину, де торік середня врожайність олійної культури становила 18,3 ц/га. Водночас рівня середньої врожайності країн ЄС (в 2011-му — 19,5 ц/га) українським аграріям поки що досягти не вдалося».
Залишається відкритим питання, чи виграє покупець від рекордів на соняшниковій ниві, чи озолотяться тільки великі компанії, що працюють в олієжировій галузі. Про це — у наступних наших публікаціях.