Органи місцевого самоврядування міст і сіл Херсонщини зараз нагадують жебрака, котрий змушений голодувати, сидячи на купі золота. Всі вони на кілька відсотків навіть перевиконали план по фінансових надходженнях до казни, але розплатитися за своїми зобов’язаннями не можуть, бо платежі заблоковані підрозділами Державного казначейства, на чиїх рахунках лежать їх гроші.

Ситуація погіршується щодня і вже загрожує повним колапсом для комунального господарства та інфраструктури, але не тільки. Скажімо, влада Херсона протягом січня-жовтня 2012 року спромоглася зібрати на 13,3 мільйона гривень понад план платежів земельного та єдиного податків (дані міськвиконкомівського Департаменту бюджету і фінансів). Та при цьому, через блокування рахунків, тут досі не перерахували фірмам-підрядникам двісті тисяч гривень на закупівлю сировини для виготовлення піщано-соляної суміші, якою мають посипати дороги під час ожеледиці, хоча тендер провели ще в серпні. А холоди — вже на порозі, тому перше-ліпше обледеніння проїжджої частини вулиць перетворить обласний центр на суцільне страхіття для автолюбителів та водіїв громадського транспорту. Скільки буде потовчених машин, травмованих та загиблих людей — страшно навіть прогнозувати.

У такому ж самому становищі й регіональна «столиця фестивалів» —Гола Пристань. Готуючись до свят, улітку тут «причепурили» центр, добудували набережну, але й за чотири місяці потому не сплатили підприємствам — виконавцям робіт понад 495 тисяч гривень. Підприємці, в свою чергу, вже виставили міськраді рахунки, вимагаючи тепер сплатити не тільки чесно зароблені гроші, а й пеню за їхню затримку. Міський голова Анатолій Негра каже, що змушений подати на районне управління Держказначейства до Господарського суду, аби додаткові витрати воно компенсувало з власних ресурсів — у муніципальному бюджеті коштів на пеню не передбачено, і до того ж не повинна громада за чужі «гріхи» відповідати.

Та якщо органам місцевого самоврядування неможливість вільно розпорядитися бюджетними коштами (за винятком так званих «захищених» статей бюджету) загрожує хіба що незручностями та конфліктами з постачальниками робіт і послуг, то для соціально вразливих категорій населення це вже справжня катастрофа. Наприклад, у Горностаївському районі Херсонщини сто десять учителів-пенсіонерів (серед них є й інваліди) не отримали грошей на закупівлю твердого палива для обігріву своїх осель — 105,2 тисячі гривень, які їм мали сплатити згідно з урядовим розпорядженням.

Тож вибір у стареньких такий, що не позаздриш — або витратити на дрова з вугіллям пенсію та допомогу за кілька місяців і позбутися можливості придбати собі їжу та необхідні ліки, чи їсти досхочу, хапаючи дрижаки в холодних хатах. Адже зима вже на порозі!

Фінансова криза в регіоні дошкуляє навіть братам нашим меншим. Унаслідок усе того ж блокування рахунків державний біосферний заповідник Асканія-Нова зміг придбати лише половину від тієї кількості кормів, які потрібні рідкісним тваринам із його колекції, аби пережити сезон холодів. Директор заповідника, кандидат біологічних наук Віктор Гавриленко листом повідомив про перспективу загибелі копитних від голоду і керівництво Херсонської обласної державної адміністрації, і Національну академію наук України, проте реакція — нульова. 

Працівники бюджетних установ області кажуть, що перебої із фінансуванням трапляються під кінець та на початку кожного календарного року — через них часом навіть людей у відпустки за власний рахунок на тиждень—два відправляти доводиться. Але та надзвичайна ситуація, що складається зараз, коли спецрахунки залишаються замороженими вже четвертий місяць, дедалі більше нагадує початок 90-х років минулого століття, коли навіть пенсії та зарплати сплачували з кількамісячним запізненням. Спостерігаючи за колотнечею в державі, люди побоюються, що незабаром дійде й до цього — адже високопосадовці в регіональних структурах Держказначейства ніяких публічних пояснень стосовно причин блокування платежів органів місцевого самоврядування не дають і конкретних термінів «розморожування» їхніх рахунків не називають.

Херсонська область.

На знімку: Асканія-Нова. Антилопи канна.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.