Монополістів примусять працювати ефективно?
Не словом, а ділом вирішили реформувати систему ЖКГ у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Там затвердили нові методики формування тарифів на послуги із централізованого водопостачання та транспортування теплової енергії. Після того, як буде впроваджено нову модель, під час розрахунку вартості цих послуг використовуватимуть, без перебільшення, революційний для нашої країни принцип стимулюючого регулювання.
Простіше кажучи, нацрегулятор спонукатиме підприємств-монополістів зменшувати свої витрати і працювати ефективніше. Для населення це означатиме поліпшення якості наданих послуг, а в довгостроковій перспективі — навіть зменшення тарифів. Про те, як та коли запрацює нова методика, говорили учора на прес-конференції у столиці.
З самого початку — розставимо усі крапки над «і». Хоча нові методики Нацкомпослуг затвердила ще 2 листопада, та поки що за ними тарифи не розраховуються. По-перше, потрібно ще зареєструвати ці документи у Міністерстві юстиції. По-друге, дати зелене світло використанню цих документів має спільне рішення трьох органів влади: самої Нацкомпослуг, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Як довго триватиме процес прийняття цього спільного рішення, точно не відомо. Дмитро Арлачов — Директор департаменту стратегічного планування та розвитку Нацкомпослуг — припускає, що на це може піти близько року.
Та попри це, чиновник уже окреслює райдужні перспективи, які для українців відкриють прийняті методики. Мовляв, користь від їхнього застосування відчують як самі підприємства-монополісти, так і прості споживачі. Перших вони, приміром, забезпечать ресурсами, необхідними для обслуговування та відновлення технічної інфраструктури, та підвищать їх інвестиційну привабливість. А споживачам нарешті надаватимуть високоякісні послуги за зниженими тарифами.
Як саме цього досягнуть? Кардинально змінять правила гри для підприємств-монополістів.
— Чого немає у чинних нині тарифах? Стимулу для компаній знижувати свої операційні витрати, — пояснює Дмитро Арлачов і нагадує, що сьогодні тарифи у сфері ЖКГ формуються за формулою «витрати плюс». А це значить: — Компанія щоразу приходить, показує нові дані про зростання витрат, пов’язаних зі збільшенням втрат у мережах, затрат на реагенти, на зарплату тощо. І виникає запитання: якщо це — природна монополія, тут немає ринку, відтак і конкурувати ні з ким, — то і тариф постійно зростатиме?
Новації ж щойно прийнятих методик — запровадження своєрідного плану зниження собівартості послуг. Образно кажучи, монополісту висуватиметься вимога до такого-то року на стільки-то знизити собівартість. Як результат — у довгостроковій перспективі зменшуватимуться ціни на послуги і для кінцевого споживача. У Нацкомпослуг переконані: це змусить підприємства «крутитися», вкладати кошти в енергозбереження, модернізацію мереж тощо.
За словами Дмитра Арлачова, методика формування тарифів на принципах стимулюючого регулювання уже дуже добре себе зарекомендувала у багатьох розвинених країнах. Нині прийшла черга і нашої держави. Та з цього моменту починаються суто українські уточнення.
— На сьогодні немає, мабуть, жодного водоканалу, який міг би від завтра почати впроваджувати цю модель, — каже Ганна Циганок, перший заступник гендиректора ПАТ «АК «Київводоканал» з економіки та фінансів. — Є низка моментів, які мають бути вирішені. Один із них — зміна форми власності. Другий момент — це можливість залучення інвестицій. Усе впирається у те, що немає джерел повернення цих інвестицій. Ми, нагадаю, працюємо за збитковим тарифом, який ледве покриває 60% собівартості.
І справді, перейти на використання стимулюючої методики можуть лише ті компанії, що мають тариф, який покриває витрати. Виходить замкнене коло: за логікою, спочатку треба підвищити тарифи, щоб потім у довгостроковій перспективі їх зменшити... Та учора пан Арлачов ще раз нагадав: «На сьогодні питання підвищення тарифів не розглядається». Залишається сподіватися, що тарифна революція не буде як лінія горизонту: видима, але недосяжна.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.