У парламентській пошті протягом трьох кварталів 2012 року загалом було порушено майже 73 тис. питань (на 7 тис. більше, порівняно з січнем—вереснем 2011 року), повідомляють у Відділі звернень громадян Апарату Верховної Ради. 
Зокрема, 37,9% кореспонденції становлять листи, в яких йдеться про проблеми із забезпеченням дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, 17,2% стосуються фінансової, податкової та митної політики, 12,1% — соціального захисту, 4,6% — діяльності Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів України, 3,6% — проблем сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту, 2,9% — охорони здоров’я, 2,8% — діяльності органів місцевого самоврядування, житлової політики та комунального господарства.
Упродовж січня—вересня 2012 року до Верховної Ради надійшло майже 27,6 тис. пропозицій, заяв і скарг з питань забезпечення законності та охорони правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, що на 3,4 тис. звернень більше, ніж за аналогічний період минулого року. Збільшення кількості листів на правоохоронну тематику працівники відділу пояснюють збільшенням числа скарг на дії працівників прокуратури.
Протягом дев’яти місяців 2012 року до Верховної Ради надійшло 12,5 тис. листів з питань фінансової, податкової та митної політики, що на 2,4 тис. більше, ніж за аналогічний період 2011 року. Як і раніше, до Верховної Ради України продовжують надходити листи віруючих громадян з вимогою знищити всі персональні дані, які, на їхню думку, були незаконно зібрані та містяться в державних електронних інформаційних системах і базах даних. Кореспонденція подібного змісту становить близько 85% від усіх звернень, що надійшли на адресу парламенту.
З початку року до Верховної Ради України надійшло 2,1 тис. звернень з питань охорони здоров’я, що майже на 500 перевищує аналогічний показник минулого року. Кожне четверте звернення на цю тему — це скарги на дії чи бездіяльність медичних працівників, неналежне ставлення до хворих, відмову в безоплатному лікуванні.
У січні—вересні 2012 року до парламенту надійшло понад 2000 заяв і скарг громадян з питань житлової політики, що на 139 звернень більш, ніж за аналогічний період 2011 року. Значна частина звернень на цю тему стосувалася нерозв’язаних проблем у сфері забезпечення громадян соціальним житлом. Дописувачі з числа колишніх військовослужбовців, інвалідів та інших соціально незахищених категорій громадян скаржаться на недостатні обсяги будівництва житла за державні кошти, зволікання з поліпшенням житлових умов, а також на зловживання при розподілі житла.
Протягом січня—вересня 2012 року не залишалися поза увагою громадян питання комунального господарства. За цей період надійшло 2022 звернення такого змісту, що більш як на 200 перевищує аналогічний показник минулого року. Серед листів на цю тематику вирізняються звернення, що стосуються експлуатації, ремонту житлового фонду та комунальних мереж, дій і бездіяльності працівників комунальних служб та житлово-експлуатаційних організацій.
У пошті парламенту залишаються актуальними питання аграрної політики і земельних відносин — 1773 пропозиції, заяви і скарги, праці і заробітної плати — 1666, освіти, науки, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності — 866, економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики та будівництва, підприємництва — 838, обороноздатності, суверенітету, міждержавних і міжнаціональних відносин — 675, діяльності об’єднань громадян, міжконфесійних відносин — 650 звернень.
По захист і допомогу до Верховної Ради України упродовж січня—вересня 2012 року звернулися 4,4 тис. інвалідів І—ІІІ груп, 2,1 тис. дітей війни, 1,7 тис. ветеранів праці, 1,1 тис. учасників війни, 777 інвалідів Великої Вітчизняної війни, 719 інвалідів війни, 417 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 401 учасник бойових дій, 325 багатодітних сімей, 246 осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, 180 одиноких матерів, 92 матері-героїні, 36 дітей-інвалідів, 14 Героїв України та понад 60,3 тис. громадян, які не зазначили свій соціальний статус.
Упродовж січня—вересня 2012 року депутатськими фракціями (групою) у Верховній Раді України розглянуто 5,2 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян, парламентськими комітетами — 15,5 тис., у структурних підрозділах Апарату Верховної Ради України — 51,4 тис.
Згідно із відповідним розпорядженням Голови Верховної Ради України під час роботи десятої та одинадцятої сесій Верховної Ради України шостого скликання в приймальні Верховної Ради України особистий прийом громадян проводили голови, їхні заступники та члени парламентських комітетів, голови та уповноважені представники депутатських фракцій (групи) у Верховній Раді України. Протягом січня—вересня 2012 року відбулися 43 особисті прийоми, на яких побували 584 відвідувачі, від них отримано 554 письмові та 85 усних звернень. Відповідно до інформації, наданої секретаріатами депутатських фракцій (групи), упродовж дев’яти місяців поточного року до народних депутатів України, їхніх помічників-консультантів звернулися 312,7 тис. громадян. Ними розглянуто 106,5 тис. письмових звернень, проведено 27,1 тис. особистих прийомів та 31,4 тис. зустрічей з виборцями.
Звернення громадян, які надходили до Верховної Ради України, розглянуто і передано для вирішення відповідним органам державної влади, органам місцевого самоврядування, прокуратури та суду. Пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства вивчали в парламентських комітетах та депутатських фракціях. Відповідні аналітичні матеріали і узагальнення передано керівництву Верховної Ради України, в комітети, депутатські фракції та народним депутатам України для використання в законотворчій роботі.