Щорічно в аваріях гинуть і зазнають каліцтва тисячі співвітчизників
 
З 12 по 18 листопада в Україні відбудеться Тиждень безпеки дорожнього руху.
Своїми міркуваннями стосовно цього заходу ми попросили поділитися голову Громадської колегії незалежних експертів з проблем безпеки дорожнього руху при Департаменті ДАІ МВС України Олександра Фоменка.
— Це дуже важливий національний захід. Щорічне проведення у листопаді тижнів безпеки передбачено планом заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2015 року, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України ще 21 березня 2012 року.
Варто зазначити, що цей захід якраз фінішує у Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод, який щорічно відзначається третьої неділі листопада. Крім того, проведення тижня потребує складна дорожньо-транспортна ситуація, яка сьогодні має місце в Україні. За даними ДАІ, тільки за дев’ять місяців цього року зареєстровано майже 22 тисячі пригод (+1,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року), 3563 осіб (+10,4%) загинуло і понад 27 тисяч (+2,0%) травмовано.
— Олександре Яковичу, на вашу думку, проведення Тижня може позитивно вплинути на стан аварійності?
— Може, якщо до його проведення готуватись заздалегідь і належним чином, коли активну участь у ньому візьмуть усі — від високопосадовців до пересічних учасників дорожнього руху, а найголовніше — всі види ЗМІ. Важливо, аби була проведена потужна пропагандистська кампанія, яка вплинула б на свідомість учасників дорожнього руху, що і приведе до позитивних наслідків.
На жаль, доручення уряду щодо опрацювання та вжиття відповідних заходів з проханням інформувати Кабінет Міністрів надійшло в міністерства лише у третій декаді жовтня. Тобто часу для належної підготовки та активного проведення цього заходу було зовсім мало.
Скажімо, Генеральна асамблея ООН за півтора року інформувала про проведення другого Глобального Тижня та рекомендувала міжнародній спільноті взяти у ньому участь. Це, на мій погляд, відповідальний підхід до розв’язання проблем безпеки дорожнього руху і хороший приклад для наших високопосадовців.
Для того, щоб забезпечити більш-менш достойний результат, бажано, щоб під час Тижня ЗМІ, починаючи від «кухонного» радіо, всі канали телебачення, преса, інтернет-видання провели потужну інформаційно-профілактично-навчальну кампанію. Взявши до уваги звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій від 27 червня 2012 року, де, зокрема, наголошується: «...ми просимо власників різних ЗМІ і видавців усвідомити свою відповідальність перед Всевишнім, нинішнім і майбутнім поколіннями і сприяти пропаганді безпеки дорожнього руху у підпорядкованому вам ефірі, на сторінках газет, журналів і книг». І не тільки стосовно безпосередньо безпеки дорожнього руху, а й, скажімо, навчання населення надання домедичної допомоги постраждалим у ДТП. Адже майже 50% летальних випадків припадають на перші хвилини після отримання травми. Тому кваліфіковане надання першої допомоги надзвичайно важливе для збереження життя потерпілим у ДТП. У країнах Європи таке навчання населення за відповідного фінансування здійснюють національні товариства Червоного Хреста. Вважаю, що наше вітчизняне Товариство спроможне впоратися з таким завданням.
— При цьому слід враховувати менталітет наших громадян, особливо посадовців різних рівнів...
— Як на мене, то на стан менталітету можна вплинути. Для цього необхідні воля і приклад високопосадовців країни і насамперед — Президента України. Наприклад, у скандинавських країнах перед упровадженням пасків безпеки члени королівських родин, державні посадовці всіх рівнів і поліцейські, подаючи особистий приклад, користувались ними протягом року. І тільки потім було передбачено покарання за непристебнутий ремінь безпеки. Але на той час без примусу приклад вказаних осіб наслідували вже понад 90% водіїв. Або такий приклад. Прем’єр-міністр Голландії Джетта Клейсна через півроку після призначення на посаду відмовилась від службового автомобіля. На роботу вона їздила на велосипеді-тандемі з водієм і при цьому брала активну участь у приведенні його в рух. Безумовно, на такі «жертви» нашим посадовцям іти не варто, хіба що заради зміцнення власного здоров’я. Але більше скромності при їх пересуванні службовим автотранспортом не завадило б.
Тож якби наші «слуги народу» їздили відповідно до вимог Правил дорожнього руху і належно реагували на правопорушення інших високопосадовців, навіть звільняючи за це з посад, упевнений, менталітет громадян швидко змінився б у позитивний бік. Сьогодні, як ніколи, актуальні слова Президента України Віктора Януковича, сказані з нагоди Дня офіційного відкриття оголошеного Генеральною Асамблеєю ООН Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху: «Увага та небайдужість кожного з нас — щоденних учасників дорожнього руху — до питань безумовного дотримання встановлених правил поведінки водія, пішохода, пасажира, виявлені при цьому ввічливість та культура, безперечно, забезпечуватимуть досягнення поставленої мети — збереження людського життя».
Розмову вела Тетяна КОРН.