У столиці знову пройшла акція на підтримку темношкірого хлопця Олаолу Фемі. Більше двох десятків громадських активістів цього разу прийшли під стіни офісу Уповноваженого з прав людини. У такий спосіб молодь намагалася привернути увагу чиновників до цієї резонансної справи. Вже в офісі омбудсмена під час круглого столу вони оприлюднили зібрані матеріали «Нігерійський студент: рік в ув’язненні».

Нагадаємо, що ця жахлива ситуація відбувалася 5 листопада минулого року. Зі слів правозахисників, тоді в Луганську в під’їзді багатоквартирного будинку на нігерійців із расистських мотивів напали шестеро місцевих жителів. Молодики, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, спочатку ображали їх, а потім збили з ніг і почали жорстоко бити. Олаолу, захищаючись, поранив їх осколком пляшки. Нападники отримали різані рани рук, шиї та голови. А вже наступного дня хлопець був затриманий і за рішенням суду поміщений під варту до СІЗО. Там він перебуває і до цього часу. Йому інкримінують спланований замах на вбивство і злісне хуліганство. За версією слідства, хлопець усвідомлено, «з мотивів явної неповаги до суспільства» скоїв напад із заздалегідь підготовленим знаряддям злочину — розбитою скляною пляшкою.

— Скажу коротко стосовно цієї справи. Незважаючи на те, що травми, завдані нападникам, визнані «легкими тілесними ушкодженнями», правоохоронці кваліфікують дії Фемі як «завершений» замах на вбивство. Нині йому загрожує довічне тюремне ув’язнення. А висунуте обвинувачення суперечить судово-медичній експертизі й базується тільки на свідченнях тих, хто є у справі постраждалою стороною, тобто тих молодиків, — розповідає координатор ініціативної групи «Справедливість для Олаолу Фемі» пані Юлія. — У справі присутній і конфлікт інтересів. Оскільки родичі одного з нібито потерпілих від рук Фемі працюють у місцевих органах внутрішніх справ. І це факт. Нікуди від цього не дінешся. Крім того, в слідчому ізоляторі хлопець протягом усього часу не отримував жодної медичної допомоги, хоча і потребував її. Адже він теж постраждав у бійці.

Зі слів жінки, громадськість нині обурена тим, як фабрикують цю кримінальну справу. Мовляв, справа Олаолу вказує на хвороби українського суспільства: корупцію, расизм, проблеми судової системи.

Представники правозахисних організацій під час круглого столу намагалися донести цю інформацію до МВС і прокуратури. Однак бажаних відповідей так і не отримали. Адже представник МВС говорив про неможливість втручатися у судовий процес. А від прокуратури на захід навіть ніхто і не прийшов. Працівники ж офісу омбудсмена заявили, що справу взяли під свій контроль.

— Я не бачила всіх матеріалів, але з того, що знаю, думаю, що складу злочину немає. Самооборона виключає кримінальність діяння. Нападників було багато, тому він оборонявся — і це не є карним діянням. Та й у самому обвинуваченні закладена суперечність. Хуліганство і замах на вбивство — як це може бути одночасно? Дискримінація там була на етапі нападу, а все, що сталося далі, — те, з чим може зіткнутися кожен, — зазначила під час заходу адвокат проекту «Без кордонів» ГО Центр «Соціальна дія» Євгенія Закревська.

Тим часом на цьому тижні в Ленінському районному суді м. Луганська відбулося чергове засідання у цій резонансній справі. Феміда ухвалила рішення задовольнити клопотання прокурора про допит усіх мешканців будинку, в якому стався інцидент. «Що буде далі, невідомо. На даний момент допит свідків не завершений. Ми вже декілька разів подавали клопотання про заміну запобіжного заходу, щоб Олаолу випустили під підписку про невиїзд». Однак усе безрезультатно, — зазначив «Голосу України» адвокат постраждалого хлопця Андрій Мінаєв.

Фото ПЦ «Поступ».

Громадський активіст вимагає від прокуратури звільнити нігерійця та покарати посадових осіб, причетних до процесуальних порушень.