У Горностаївському районі Херсонщини за вкрай таємничих обставин обікрали райдержадміністрацію. Коли чиновник, що тимчасово виконував тут обов’язки начальника фінансово-господарського відділу, прийшов на службу та відкрив сейф, то помітив, що пачка карток на придбання бензину для службових автівок значно «схудла». 

Перерахувавши їх ще раз, господар кабінету переконався: зникли 16 скретч-карток, які давали право залити до баку 165 літрів бензину! Але при цьому сейф стояв, як і завжди, закритий, слідів перебування у кабінеті сторонніх не було — наче якісь привиди тут погостювали. Тож до розгадування кримінального «ребуса» визнали за краще негайно залучити міліцію.

— Для нашого сільського району крадіжка із владної установи — надзвичайна подія. Останнього разу щось подібне траплялося десять років тому, коли зловмисники поцупили комп’ютер із приміщення ради села Каїри. Тому для розслідування злочину виділив одразу дві слідчо-оперативні групи — одна перевіряла навколишні автозаправки, друга працювала безпосередньо в райдержадміністрації, — ділиться подробицями начальник Горностаївського РВ УМВС Херсонщини майор Анатолій Веремейчик. — І вдалий результат пошуків обидві групи отримали незалежно одна від одної!

Розшуковці та експерти, котрі оглядали місце злочину, дуже швидко встановили, що простенький замок «канцелярського» сейфа відкрили звичайним підбором ключів — про це свідчили характерні пошкодження «личинки» механізму. На самому сейфі зняли відбиток пальця, котрий не належав постійному користувачеві. За перевіркою через пошукову систему МВС «Сонда» з’ясувалося: «пальчики» належали 21-річному громадянинові України, котрого кілька років тому в іншій області затримували за підозрою у зберіганні наркотиків, але справа до суду не дійшла через брак доказів. І цей от громадянин... працював у Горностаївській райдержадміністрації охоронцем.

Оперативники запросили підозрюваного на допит і насамперед поцікавилися, у який спосіб його відбитки пальців могли опинитися на дверцятах службового сейфа, до якого той не міг мати доступу. Молодик вочевидь знітився, почав мимрити щось незрозуміле і придумувати не дуже переконливі відмовки, аж тут надійшов сигнал від іншої слідчо-оперативної групи. Вкрадені скретч-картки, ідентифіковані за певними номерами, вона виявила на АЗС у райцентрі, причому оператор згадав прикмети водія, що ними розраховувався, і вони збіглися із прикметами затриманого. Припертий до стіни доказами горе-охоронець тут-таки зізнався: під час нічного чергування відкрив кабінет, де стояв сейф, і підібрав до нього ключ. Зробити це було нескладно, бо сейф — дешевенький, а замок — украй примітивний.

Аби зникнення скретч-карток виявили не одразу, злодій узяв лише частину з них, дбайливо закрив і сейф, і двері, знищивши всі сліди перебування сторонніх. За «дармові» картки він потім придбав пальне для власних «Жигулів», от тільки не стер «пальчика» на металевому ящику, через що й погорів. Тепер проти охоронця порушено кримінальну справу за крадіжку з проникненням до чужого приміщення. А керівництву Горностаївської РДА міліція готує окреме подання з нагадуванням про те, що матеріальні цінності, до того ж придбані бюджетним коштом, треба зберігати надійніше, не спокушаючи любителів чужого добра можливістю легко до них дістатися.

 

Херсонська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.