Міські голови зі всієї України звернулися до народних депутатів України VІІІ скликання з проханням терміново внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» щодо виділення з державного бюджету місцевим бюджетам додаткової дотації в обсязі 4 млрд. грн. на оплату праці, комунальних послуг та енергоносіїв закладів бюджетної сфери.

— Це звернення ініційоване всіма міськими головами України! Адже нам набридло весь час потерпати від недолугої політики Міністерства фінансів, — наголошує міський голова Рівного Володимир Хомко.

За його словами, якщо працівники бюджетної сфери не отримають зарплату (а ситуація у всіх містах однакова), то всі ці люди на чолі з міськими головами підуть під стіни Кабінету Міністрів.

— За виникнення такої ситуації повністю відповідають Міністерство фінансів та Кабінет Міністрів. Вони зобов’язані були виділити необхідні кошти на зарплатню людям, дати нам, а ми у свою чергу зобов’язані були їх виплатити відповідним категоріям громадян. І це повинні знати всі. В ситуації, що склалася, винен Кабінет Міністрів, — резюмував міський голова Рівного.

Звернення Асоціації міст України до народних

депутатів України VIII скликання

Шановні народні депутати України!

З року в рік доводиться констатувати, що визначений черговим законом про Державний бюджет обсяг фінансових ресурсів територіальних громад не забезпечує належного виконання функцій та повноважень, покладених законодавством на органи місцевого самоврядування. На жаль, не став винятком і Закон України «Про Державний бюджет України на 2014 рік». Передбачені ним показники не забезпечують навіть видатків на заробітну плату працівників бюджетної сфери, не говорячи вже про придбання енергоносіїв, виконання державних програм соціально-економічного розвитку тощо.

Так, фінансування делегованих органам місцевого самоврядування повноважень держави, передбачене Державним бюджетом на 2014 рік, покриває лише на 82,2% їхні реальні потреби на ці цілі. Вже сьогодні в місцевих бюджетах немає коштів на оплату праці, комунальних послуг та енергоносіїв закладами бюджетної сфери у листопаді-грудні 2014 року.

Фото надано автором.