Центральна виборча комісія України підрахувала всі голоси виборців після обробки 100% протоколів в електронному вигляді в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі (за партійними списками) та 100% протоколів в одномандатних округах іще надвечір четверга. Однак це лише електронні дані, які не мають жодної юридичної сили. Офіційні результати виборів за опрацюванням усіх оригіналів протоколів із мокрими печатками, згідно з виборчим законом, мають бути оголошені до 12 листопада включно. Не виключено, що новий парламент розпочне свою роботу без п’ятьох депутатів, бо в п’яти округах відбудуться перевибори. Коли — це питання наразі залишається відкритим.

ЦВК продовжує в режимі засідання підписувати протоколи про результати виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах. Як повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, уже визнано обраними 87 народних депутатів України. ЦВК підбила офіційні підсумки голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на 116 закордонних виборчих дільницях, підписавши відповідний протокол та погасивши 148 невикористаних виборчих бюлетенів, які було повернуто МЗС та Держпідприємством спецзв’язку.

Наразі основна інтрига зберігається щодо підсумків голосування у п’яти проблемних виборчих округах, стосовно яких ЦВК своєю постановою 5 листопада визнала неможливим встановлення результатів виборів.

У скандальному 94-му окрузі суд відмовив у задоволенні позову «Батьківщини» про скасування рішення ОВК про визнання недійсним голосування на 27 дільницях. Таким чином, суд залишив в силі рішення ОВК про визнання недійсним голосування на 27 дільницях. А це — ні мало ні багато — 30 тисяч голосів. У цьому окрузі, за попередніми результатами, лідирує висуванка Партії регіонів Тетяна Засуха, з якою змагався за перемогу кандидат від «Батьківщини» Віктор Романюк. За даними ОВК, у ще одному скандальному окрузі — №223 у Києві, де найдовше підраховували голоси, перемогу здобув самовисуванець Віктор Пилипишин, випередивши на 442 голоси кандидата від «Свободи» Юрія Левченка.

Сьогодні важко спрогнозувати, чи буде оголошено офіційні результати виборів у всіх 225 одномандатних округах, чи все-таки в деяких округах буде призначено перевибори. На заваді чітким відповідям стає виборчий закон, у якому чітко не виписано процедуру призначення повторних виборів. Черговий законодавчий «футбол»: Верховна Рада своєю постановою рекомендувала ЦВК призначити перевибори в п’яти проблемних округах, однак у ЦВК вважають, що це в компетенції парламенту. Втім, у ЦВК не виключають: якщо до 12 листопада ситуація в проблемних округах не проясниться, ЦВК може самостійно встановити результат голосування у деяких округах. За словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, незважаючи на постанову ЦВК від 5 листопада, ЦВК може сама встановити підсумки голосування у п’яти проблемних округах, перебравши на себе функції ОВК. «ЦВК не призначала повторних виборів, а лише попросила парламент визначитися у законодавчому плані, — цитує заступника голови ЦВК Андрія Магеру «РБК-Україна». — Перебирання Центральною виборчою комісією на себе функцій ОВК не відкидається на 100%, якщо інші заходи не дадуть свого результату». А. Магера також не виключає можливості додаткового звернення ЦВК до Верховної Ради або постанови ЦВК щодо перевиборів.

Тож, чи відбудуться повторні вибори, це більшою мірою залежатиме не від ЦВК, а від законодавців, від парламенту. І опозиція, котра вже заявила про готовність до перевиборів, і представники ЦВК в один голос твердять: для перевиборів потрібні зміни до виборчого закону. В. Шаповал в ефірі Першого Національного телеканала заявив, що для повторних виборів потрібен новий законодавчий акт або поправки до чинного закону про вибори народних депутатів, а повторні вибори, найімовірніше, відбудуться у березні.

Член ЦВК Михайло Охендовський також переконаний, що ЦВК призначить повторні вибори в п’яти одномандатних округах тільки після того, як Верховна Рада ухвалить відповідний закон, а Кабінет Міністрів визначить фінансування цих виборів. «ЦВК може призначити повторні вибори народних депутатів України в п’яти одномандатних округах тільки тоді, коли для цього з’являться необхідні законні підстави, — заявив М. Охендовський журналістам. — Для ЦВК ситуація зараз є повністю вирішеною — підстави для ухвалення рішення щодо призначення повторних виборів та визначення дати їх проведення наразі в законі про вибори народних депутатів відсутні.

Уже очевидно, що до 12 листопада — дня, коли ЦВК має офіційно оголосити результати голосування, новий виборчий закон не з’явиться. Зміни до виборчого закону доведеться приймати або старому парламенту, якому залишилося пропрацювати ще два пленарні тижні, або вже новому, після 17 грудня. Тож цілком імовірно, що новий парламент розпочне роботу в неповному складі з вакантними мандатами. Однак на розстановку політичних сил у новій Верховній Раді це суттєво не вплине.