Учора Київський апіляційний адміністративний суд розпочав розгляд справи за позовом «Батьківщини» проти ЦВК стосовно фальшування виборів у 132-му окрузі. На початку засідання народний депутат, голова ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк повідомив, що опозиція просить суд витребувати всі оригінали чи завірені копії протоколів ОВК №132. «33 протоколи дільничних виборчих комісій мають два комплекти протоколів. Один комплект протоколів, який є у кожної партії і в кожного члена ДВК, встановив перемогу депутата від опозиції Карнацького. А є інший, принесений до ЦВК комплект протоколів, що написаний однією людиною. Всі підписи під ним сфальшовані, всі цифри сфальшовані. Саме на підставі цих протоколів ЦВК хоче винести рішення про перемогу Травянка», — заявив він.

Також А. Яценюк повідомив, що опозиція вимагатиме порушення кримінальної справи за фактом фальшування 33 протоколів у 132-й ОВК.

Однак суд відмовився витребувати подані до ЦВК протоколи ОВК №132, на підставі яких Центральна виборча комісія винесла оскаржуване рішення про неможливість визначення результатів голосування.

Оскільки представник відповідача — ЦВК — на засідання суду не прийшов, то «Батьківщина» заявила про необхідність його залучення. Але суд вирішив розглядати справу без нього та оголосив перерву в засіданні. А. Яценюк, коментуючи ту обставину, що суд відмовився долучити подані до ЦВК протоколи із 132-го виборчого округу, поставив риторичне запитання: «Як можна встановити фактичні обставини і матеріали справи, не маючи протоколів? Якщо суд неупереджений, то він повинен був залучити протоколи як основні докази в цій справі». З огляду на це він сказав: «Зрозуміло, чим цей суд завершиться».

Щоправда, опозиція здаватися не збирається та має намір пройти всі судові процедури. «Ми пройдемо судові процедури у Вищому адміністративному суді. Всі ці п’ять справ завершаться рішенням Європейського суду з прав людини. Ні Засуха, ні Травянко, ні Губський не отримають мандати депутатів Верховної Ради», — підкреслив політик. Крім того, можливе рішення Європейського суду дозволить притягнути до відповідальності членів ДВК, ОВК, ЦВК та суддів, які брали участь у спотворенні волевиявлення українців, — переконаний А. Яценюк. 

Народний депутат України, голова ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк (праворуч) під час слухання справи в Київському апеляційному адміністративному суді за позовом Об’єднаної опозиції проти ЦВК щодо встановлення результатів голосування на 132-му окрузі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.