Така ініціатива пролунала на всеукраїнському історико-культурологічному форумі «Сікорські читання», повідомила прес-служба заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка.

На думку політика, те, що протягом останніх двох років відбувається у музейній сфері України, можна назвати цілеспрямованою політикою руйнування її історичних та культурних скарбів. За його словами, з одного боку, це руйнування пов’язане зі знищенням професійного та наукового потенціалу тих людей, які сьогодні працюють в музейній сфері, а з другого — це відбувається в контексті передачі музеїв і їх приміщень церкві та іншим організаціям, а також у контексті не дуже дбайливого ставлення до цінних експонатів.
«Доктрина, проголошена владою, спрямована замінити фахових музейників на так званих менеджерів або, як я їх називаю, заробітчан на музеях, призвела до того, що в абсолютній більшості національних заповідників відбуваються або конфлікти, або тотальне скорочення фахових працівників, а музеї перетворюють на місця для гулянок чиновників та торгівлі», — заявив Микола Томенко.
Водночас він наголосив, що це не лише його точка зору — це точка зору абсолютної більшості авторитетних фахівців у галузі музейної справи, а ініціатива терміново провести громадські слухання з цього питання надходить від стурбованих експертів музейної справи та небайдужої громадськості з метою зупинити комерціалізацію галузі.
«Складається враження, що багато так званих менеджерів на чолі українських національних заповідників та музеїв купили собі посади і намагаються оперативно повернути вкладені кошти за їхній рахунок», — резюмував заступник глави парламенту.